Črna kronika

Tatvina iphona 5s: Ana – policija 2:0

Robert Marin
10. 12. 2015, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sredi novembra smo poročali, kako je 25-letna Ljubljančanka Ana vzela stvari v svoje roke in mimo policije, prek družabnih omrežij izsledila novo lastnico svojega ukradenega telefona. Pred dnevi pa je, spet mimo policije, za ukradeni iphone 5s od enega od vpletenih prejela 400 evrov.

Arhiv Svet24
Bralki Ani so tatovi 17. oktobra na koncertu Ane Nikolić v Planetu Tuš v Kranju iz žepa suknjiča ukradli iphone 5s.

Spomnimo: 13. novembra smo poročali, da so naši bralki, ki se ne želi izpostavljati s pravim imenom in priimkom, zato smo jo poimenovali Ana, 17. oktobra na koncertu Ane Nikolić v Planetu Tuš v Kranju iz žepa suknjiča ukradli iphone 5s.

Na območju Kranja so policisti sicer letos obravnavali 19 tatvin mobilnih telefonov, uspešno so jih preiskali približno polovico. 

Ana je zadevo prijavila policiji, blokirala SIM-kartico in si, prepričana, da starega ne bo nikoli več videla, kupila nov telefon, prav tako iphone. Kmalu po tem pa so se ji na novem telefonu začele dogajati čudne reči. Na novem iphonu so se ji nenadoma pojavile fotografije dekleta, ki uporablja njen ukradeni telefon. Prek družabnih omrežij je nato ugotovila, kje se njen telefon nahaja, in sicer na Kosovu. Med raziskovanjem je Ani na facebooku prošnjo za prijateljstvo poslal starejši možakar albanske narodnosti, ki že vrsto let živi v Sloveniji. Med pogovorom ji je pojasnil, da je telefon kupil od nekega mladeniča in da ni vedel, da je ukraden. Zanj je po lastnih besedah odštel sto evrov in ga podaril svoji hčerki, ki živi v Prištini, fant, ki mu ga je prodal, pa mu je naložil, da ga je pošteno kupil v Nemčiji. Ana je nove informacije v zvezi s primerom pojasnila kranjskim policistom, z zadevo pa se je še naprej ukvarjala tudi sama. Ker si vsakdanji kruh služi tudi z varovanjem otrok nekega znanega ljubljanskega odvetnika, je v zgodbo vpletla še njega. Na kupca, starejšega možakarja albanske narodnosti, je prek družabnih omrežij vršila pritisk, da se je, potem ko je njena prva sporočila ignoriral, le omehčal in v odvetniško pisarno prinesel 400 evrov.

Uradna preiskava se nadaljuje ...

Na kranjski policijski postaji podrobnosti tovrstnih preiskav ne razkrivajo, ker bi njihovo razkritje lahko škodovalo izvedbi postopkov. Se pa s primerom še naprej intenzivno ukvarjajo. Na območju Kranja so policisti sicer letos obravnavali 19 tatvin mobilnih telefonov, uspešno so jih preiskali približno polovico. »V kolikor oškodovanec sam izve, kdo je ali bi lahko bil storilec, naj o tem čim prej obvesti policijsko postajo, kjer se vodi postopek. Odsvetujemo pa kakršnakoli ravnanja, s katerimi bi oškodovanci taki osebi dali vedeti, da imajo podatke, s katerimi se jih lahko odkrije. Če ne ravnajo tako in dodatne podatke policiji sporočijo šele naknadno, s tem bistveno otežijo celoten postopek in slabšajo možnosti za preiskavo kaznivega dejanja. Ne glede na to pa policisti v postopku upoštevajo vse podatke, s katerimi se kadarkoli seznanijo, in v tej zvezi vodijo tudi posamezne aktivnosti s ciljem uspešne preiskave. Ko policija izve za storilca, izvede postopek zaslišanja, zaseže odtujeni telefon in ga vrne oškodovancu, osumljenca pa kazensko ovadi,« pojasnjujejo na kranjski policijski upravi.