Svet

S prisego Macrija začetek novega obdobja v Argentini

STA
10. 12. 2015, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kandidat desne sredine Mauricio Macri je po zmagi na volitvah novembra danes prisegel kot predsednik Argentine. S tem se je končala 12-letna vladavina levo usmerjenih zakoncev Kirchner, dosedanje predsednice države Cristine Fernandez de Kirchner in njenega pokojnega moža Nestorja Kirchnerja, najbolj vplivnega para v državi od Juana in Evite Peron.

Reuters
Novi predsednik Mauricio Macri je v družbi soproge Juliane Awado od veselja kar zaplesal.

Kandidat desnosredinskega zavezništva Cambiemos (Spremenimo), 56-letni poslovnež in nekdanji župan Buenos Airesa je na volitvah novembra premagal kandidata vladajoče stranke Fronta za zmago (FPV) Daniela Sciolija. Takoj ko je postalo jasno, da je zmagovalec, je Macri rojakom napovedal "spremembo obdobja, ki bo čudovita" in od navdušenja na odru celo zaplesal.

Dva tedna in pol po volitvah je Macri danes v kongresu v Buenos Airesu slovesno prisegel in tako prevzel vodenje južnoameriške države. "Stojimo pred ogromnimi izzivi, ki jih ne bomo mogli rešiti preko noči, a velike transformacije se izvajajo z nekaj majhnimi koraki vsak dan," je poudaril in pred poslanci dejal še, da računa na njih in potrebuje njihov prispevek.

Med svojimi prioritetami je novi predsednik izpostavil boj proti revščini in trgovini z drogami ter "poenotenje Argentincev" po letih delitev, krivdo za kar je pripisal vladi svoje predhodnice.

Na slovesnost je prišlo kar osem predsednikov iz Južne Amerike, med njimi Rafael Correa iz Ekvadorja, Juan Manuel Santos iz Kolumbije, Evo Morales iz Bolivije in z nekajminutno zamudo brazilska predsednica Dilma Rousseff.

Dosedanja predsednica Kirchnerjeva, ki se ji je opolnoči po osmih letih iztekel mandat, se prisege medtem ni udeležila. Prav tako jo je bojkotirala večina poslancev njene FPV, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pod Macrijem, favoritom velikih podjetij, je med drugim pričakovati liberalizacijo argentinskega gospodarstva. Napovedal je tudi omilitev omejitev pri uvozu in nakupu ameriških dolarjev, kar bo, kot je v volilni kampanji svaril njegov rival Scioli, povzročilo veliko devalvacijo pesa in zmanjšalo prihodke povprečnih državljanov.

Pričakovati je, da bo imel Macri boljše odnose s tujino, vključno z Veliko Britanijo in ZDA. Kirchnerjeva je bila pogosto zelo ostra do teh dveh držav, zlasti do Velike Britanije, s katero je Argentina v sporu zaradi Falklandskih oz. Malvinskih otokov, kot jim rečejo Argentinci.

Napovedal je tudi pogajanja s tujimi posojilodajalci, ki tožijo Argentino pred ameriškimi sodišči zaradi neplačanih dolgov.

Predsednik države je v Argentini tudi predsednik vlade in imenuje vlado. A analitiki opozarjajo, da bo Macri svoje reforme težko spravil skozi kongres, saj nima večine ne v spodnjem ne v zgornjem domu.