Svet

Pa vesele praznike!

D. B,
10. 12. 2015, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V 'Božični vasici' Yiwu ne sneži, tam tudi ne živijo škrati. V njej stoji 600 tovarn, ki proizvedejo 60 odstotkov vseh božičnih okraskov na svetu, razkriva The Guardian.

Reuters
'Tovarne', iz katerih prihajajo božični okraski.

Zelo verjetno je, da so bile utripajoče lučke, ki jih boste ovijali okoli božičnega drevesca in obešali na okna vaših hiš, narejene prav v vasici Yiwu, ki leži 300 kilometrov južno od Šanghaja. Škratje, to so tisti, ki izdelajo okrasje, pa so v resnici delavci migranti. Garajo po 12 ur na dan za piškavih 300-400 evrov na mesec. In izgleda, da pravzaprav sploh ne vedo, kaj božič resnično pomeni.

»Morda je nekaj podobnega kot kitajsko novo leto,« meni 19-letni Wei, delavec, ki je prišel v Yiwu iz kitajske province Guizhou. Fant skupaj z očetom dela po 12 ur na dan, v prostoru, popackanem z rdečo barvo. Iz polistirena izdeluje božične snežinke: namoči jih v lepilo in strese v napravo, ki jih obarva v rdeče. Vsak dan naredi 5 tisoč takšnih snežink. Oba z očetom nosita Božičkovo kapo, a ne zaradi prazničnega vzdušja, ampak zato, da se njuni lasje ne obarvajo rdeče. Oba dnevno zamenjata tudi po deset mask za zaščito pred vdihavanjem prahu in hlapov, ki med delovnim procesom nastajajo. Nekoč, ko bosta zaslužila dovolj denarja, da so bo Wei lahko oženil, se bosta vrnila domov. Potem, upata, jima nikoli več ne bo treba videti posod z rdečo barvo.

Tržnica s stvarmi, ki jih ne potrebujete

Njune božične snežinke nato prodajajo na mednarodni tržnici v Yiwu, čudovitem svetu plastike. To je nakupovalni paradiž vsega, česar v resnici sploh ne potrebujete. Ulice so posejane s plastičnimi rožami, krasijo jih številne utripajoče LED svetilke, dežniki, plastične ure in podoben kič.  

Izgled pa, da nakupovalna gneča s tržnice počasi izginja. Odkar se so namreč pojavili spletni velikani kot sta Alibaba in Made in China, lahko vse praznično okrasje naročiš kar preko spleta in to z dostavo naravnost pred svoja vrata. Ponujajo kar 1.4 milijona različnih božičnih okraskov, medtem ko jih tržnica v Yiwu ponuja zgolj 400 tisoč. 

Profimedia
Tržnica v Yiwu ponuja vse, kar ne potrebujete.


Tudi to je božič, božič na Kitajskem ... pa veselo in bleščeče praznovanje vsem skupaj!