Svet

Zakaj se džihadisti najbolj bojijo kurdskih bork?

G.G.
10. 12. 2015, 10.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Med kurdsko vojsko je veliko pogumnih bork, ki so v zadnjih tednih nagnale strah v kosti džihadistom Islamske države. Ena od njih je 21-letna Telhelden, ki je razkrila, zakaj se islamski skrajneži bojijo kurdskih vojakinj.

Facebook
Pripadnice kurskih Ženskih obrambni enot (YPJ) v Siriji.

»Mislijo, da se borijo v imenu islama in verjamejo, da če nekoga iz vrst Islamske države ubije ženska, ne bo odšel v raj,« je za CNN povedala Telhelden.

Ime poveljnice ene od Ženskih obrambnih enot (YPJ) v okviru kurdskih oboroženih sil pomeni »maščevanje« in prav to imajo v načrtu z okorelimi islamisti. Pred dnevi so jih prav one pregnale iz Al-Houla na severovzhodu Sirije. Če se bodo džihadisti vrnili, »ne bo niti eden od njih ostal živ,« je nedvoumna ena od bojevnic.

Različne kurdske milice se sicer v gverilskih bojih že več mesecev borijo z Islamsko državo. Prisotne so predvsem oborožene sile Kurdske delavske stranke(PKK) iz Turčije in Ljudskih zaščitnih enot (YPG) iz Sirije. Prav tako so v boju z IS aktivni jazidski borci.

Oborožene kurdske sile so bile sicer najzaslužnejše za osvoboditev kurdskega mesta Kobane na sirsko-turški meji, pred dnevi pa so ponovno zavzele še Sindžar na severu Iraka.