Svet

Napadalec na kliniko za splave samooklicani borec za novorojenčke

STA
10. 12. 2015, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Robert Lewis Dear, ki je 27. novembra letos napadel kliniko za umetno prekinitev nosečnosti v Coloradu Springsu, je v sredo večkrat s kričanjem prekinil sodno zaslišanje in priznal zločin, ki ga je utemeljil z bojem za pravice novorojenčkov. V strelskem napadu na kliniko je ubil policista in dva civilista ter ranil devet ljudi.

Reuters
Dear je zadnja leta živel kot samotar v prikolici v Južni in Severni Karolini, lani pa se je preselil v prikolico v Koloradu.

57-letnemu samotarju so tožilci naprtili 179 točk debelo obtožnico, o zahtevi po smrtni kazni pa se še odločajo. Lahko se zgodi, da ga razglasijo za duševnega bolnika, s čimer bi ostal pri življenju. Dvom o lastni krivdi je sicer že zavrnil, saj je priznal dejanje.

Njegova žena ga je leta 1997 obtožila napada, vendar potem pregon opustila.

"Nikoli ne boste vedeli, kaj vse sem videl na tej kliniki. Grozodejstva, ki jih hočejo prikriti. Kriv sem. Sojenje ni potrebno. Zaščitite novorojenčke," je kričal. Ko so začeli brati imena njegovih žrtev je zahteval, naj dodajo še imena zarodkov, ki so jih tisti dan splavili.

Organizacija Načrtovano starševstvo, ki po ZDA vodi klinike, brez katerih ženske ne bi mogle uresničiti svojo zakonsko pravico do umetne prekiknitve nosečnosti, je napad označila za dejanje domačega terorista. Enako meni tudi odločen nasprotnik splava republikanski predsedniški kandidat Mike Huckabee, ki je sporočil, da je Dear škodoval celotnemu gibanju proti splavu v ZDA.

Dear je zadnja leta živel kot samotar v prikolici v Južni in Severni Karolini, lani pa se je preselil v prikolico v Koloradu. Njegova žena ga je leta 1997 obtožila napada, vendar potem pregon opustila. Imel je še nekaj obtožnic, med drugim zaradi okrutnosti do živali, ampak ni bil nikoli spoznan za krivega.