Svet

V napad v San Bernardinu "vpleteni" Rusinji

STA
10. 12. 2015, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Preiskovalci terorističnega napada v kalifornijskem San Bernardinu, kjer sta zakonca Syed Rizwan Farook in Tashfeen Malik ubila 14 ljudi, ugotavljajjo, da je bil kupec orožja uporabljenega v napadu Enrique Marquez ne le Farookov prijatelj, ampak z njim v sorodu, čeprav morda le navideznem preko ruskih sester.

Twitter
V ZDA je prišla na podlagi vizuma, ki jih dobijo zaročenci ameriških državljanov.

Teroristična zarota z novimi informacijami postaja podobna južnoameriški limonadi, čeprav s pravimi tragičnimi posledicami. Farook in Marquez sta odraščala skupaj v Kaliforniji kot soseda. Marquez je pred leti legalno kupil dve polavtomatski puški za Farooka, ki je sam legalno kupil dve pištoli.

Marquez se je takoj po napadu prijavil na zdravljenje v duševno bolnišnico, FBI pa je uvodoma trdil, da ni osumljenec, sedaj pa se zgodba spreminja in zapleta. Farrokov brat Syed Raheel Farook je poročen z Rusinjo Tatjano Černik, ki si je lani pripeljala na obisk v ZDA sestro Marijo.

Ta je bila v razmerju z nekim Oscarjem Ramirezom s katerim naj bi imela tudi hčerko, vendar se je lani novembra poročila z Marquezom, s katerim ni živela skupaj, ampak je še naprej živela pri Oscarju. Torej naj bi šlo za eno od pogostih porok za pridobitev dovoljenja za delo in bivanje v ZDA.

FBI preiskuje tudi sum, da je Farook skupaj z Marquezom že leta 2012 načrtoval teroristični napad, vendar pa sta se temu iz za zdaj še neznanih razlogov odpovedala.

Sestri Černik nista osumljeni ničesar, vendar vsaj Marija ne bo brez težav. Če se izkaže, da se je z Marquezom poročila le zaradi zelene karte, bo morala domov.

Rizwan Farrok, ki je izvršil napad, si je Malikovo pripeljal iz Pakistana, direktor FBI James Comey pa je v sredo v kongresu dejal, da sta bila v stiku preko družabnih medijev že več let in naj bi že predlani razpredala o mučeništvu in sveti vojni. Radikalizirala naj bi se tako vsak posebej in skupaj ali pa sta bila sorodni duši, ki ju je združila želja po terorizmu.

FBI preiskuje tudi sum, da je Farook skupaj z Marquezom že leta 2012 načrtoval teroristični napad, vendar pa sta se temu iz za zdaj še neznanih razlogov odpovedala. Kaj je Marqueza gnalo v iskanje islamskega mučeništva, prav tako ni znano. Preiskava se nadaljuje.