Svet

Trump zagotavlja, da ima muslimanske prijatelje

STA
10. 12. 2015, 07.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v sredo za ameriško televizijo CNN povedal, da ima veliko muslimanskih prijateljev, ki se povsem strinjajo z njegovo zahtevo o popolni prepovedi vstopa vsem muslimanom v ZDA ter pravijo, da je to čudovita in fantastična ideja.

Reuters
Trump meje zakona še ni prestopil.

Povedal je tudi, da ga podpira najpomembnejša osebnost z Bližnjega vzhoda, čeprav ni hotel izdati, kdo je ta osebnost, kot ni znal navesti niti enega imena tako imenovanega muslimanskega prijatelja, ki ga podpira v ideji, ki jo politiki obeh glavnih strank označujejo za rasistično in neskladno z ameriško ustavo, zakoni in dušo.

Trump je v sredo svojo idejo nekoliko spremenil in dejal, da bi muslimanskim športnikom in diplomatom le dovolil vstopiti v ZDA. Niti najmanj ga ne zanima, kar o njemu govorijo politiki, analitiki in mediji. Zanima ga le to, kar meni javnost in ta se menda strinja z njim.

Primerjava s Hitlerjem ga ne skrbi. "Motilo bi me, če bi bilo res, ker pa ni, me ne skrbi. Seveda, če si rasist, te to potem ne skrbi," je dejal Trump in v skoraj isti sapi predsednika ZDA Baracka Obamo označil za butastega.

Nato se je naravnost zlagal, da ne odhaja v Izrael na srečanje s premierjem Benjaminom Netanjahujem, čeprav je to že sam napovedal na svojem političnem zborovanju, obisk 28. decembra pa je potrdil tudi Netanjahujev kabinet.

Obsodbe na račun Trumpa prihajajo iz vsega sveta, v Veliki Britaniji zbirajo podpise, da mu prepovedo vstop v državo, še najbolj ostri pa so v njegovem domačem New Yorku, kjer Trump ni edini brez dlake na jeziku.

"Trump je oduren rasistični demagog, ki ne bi smel kandidirati za predsednika ZDA. Njegova retorika je šla od čiste zlobe preko sovražnosti do nevarnosti," je dejala predsednica mestnega sveta New Yorka Melissa Mark-Viverito na posebnem zasedanju, kjer so si svetniki dali duška glede Trumpa.

Republikanski predsedniški kandidati so obupani, ker jih novinarji več ne sprašujejo skoraj nič drugega kot to, kaj menijo o Trumpovih izjavah. Nekoč vodilni kandidat Jeb Bush je novinarjem povedal, da Trump z njimi igra kot na violino.

Trumpova retorika že škodi njegovi blagovni znamki, po poročanju časopisa Chicago Tribune pa se ga sramujejo tudi prebivalci ene od številnih stolpnic, ki nosi njegovo ime. Doslej se ga je odpovedala veletrgovina Macy's, televizija NBC ga je odpustila kot vajenca in odpovedala prenose tekmovanj za Miss USA in Miss Universe.

Po muslimanskih izjavah se premika tudi na Bližnjem vzhodu. Podjetje Landmark Group s sedežem v Dubaju je v sredo sporočilo, da bo prenehalo prodajati pohištvo s Trumpovim imenom v svoji verigi 190 trgovin po Bližnjem vzhodu, Afriki in Pakistanu.

Trumpove izjave bi bile lahko zabavne, če ne bi bile nevarne, saj jih njegovi podporniki, ki jih sam označuje za "najpametnejše ljudi na svetu", jemljejo resno. Trumpova histerija je že prispevala k naraščanju napadov na muslimane v ZDA, ki pravijo, da je ozračje veliko slabše kot celo takoj po napadih 11. septembra 2001.

Policija je konec tedna posredovala v Astoriji v newyorškem predelu Queens, kjer je beli kupec srednjih let napadel in pretepel muslimanskega lastnika trgovine in se drl, da mora pobiti vse muslimane. Trgovcu je priskočil na pomoč drugi kupec, ki je napadalca pridržal do prihoda policije.

Celo v liberalnem srcu Teksasa Austinu sta dve muslimanki doživeli rasistično zmerjanje v restavraciji, v New Yorku pa je skupina sošolcev pretepla muslimansko šolarko, ki je nosila hidžab in jo zmerjalo s teroristko.

V Philadelphiji so neznanci vrgli svinjsko glavo na mošejo, v Kaliforniji pa je skupino muslimanov med molitvijo v parku napadla ženska in jih zmerjala s teroristi, ki mučijo kristjane. Policija v Seattlu preiskuje možen zločin iz sovraštva po smrti muslimanskega šolarja, ki naj bi ga z vrha zgradbe vrgli v smrt njegovi sošolci.