Slovenija

Že nekaj časa napovedujejo spremembe azilne zakonodaje - morda danes?

STA
10. 12. 2015, 06.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada naj bi danes obravnavala predlog zakona o mednarodni zaščiti. Ta predvideva pospešitev postopkov in tudi prevetritev standardov prosilcev za mednarodno zaščito, je pred dnevi pojasnila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

STA
Po njenih besedah so spremembe naravnane predvsem v smeri preprečevanja zlorab azilnega sistema.

Vlada morebitne spremembe azilne zakonodaje napoveduje že nekaj časa. Sredi novembra je v ta namen oblikovala tudi medresorsko skupino, ki je imela nalogo pregledati, ali slovenska azilna zakonodaja potrebuje kakšne spremembe.

V DZ je svoj predlog spremembe zakona o mednarodni zaščiti konec novembra vložila tudi SDS, njen predlog pa bo imel pri parlamentarni obravnavi prednost pred vladnim predlogom. V SDS so vlado oz. koalicijo zato že pozvali, naj izkoristi možnost priprave hibridnega zakona. V SDS predlagajo zaostritev pogojev za pridobitev azila.

Sicer bo po napovedih vlada danes sprejela tudi kodeks etike vladnih funkcionarjev. Vladni funkcionarji pa bodo podpisali tudi izjavo o integriteti. S podpisom kodeksa bodo obeležili tudi mednarodni dan boja proti korupciji, 9. december.

Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja s kodeksom izpolnjujejo neke vrste pravno praznino na tem področju, saj veljajo etični kodeksi za javne uslužbence in posamezne segmente javnega sektorja, prav za tiste osebe, ki pa so najbolj odgovorne, pa kodeksa ni bilo.

"S tem na nek način samo formaliziramo standard, ravnanje, ki se tako ali tako od vseh nas že pričakuje," je dejal Koprivnikar.