Slovenija

Po tatvinah udaril še požar

km
9. 12. 2015, 22.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Policisti in kriminalisti še preiskujejo okoliščine požara, ki se je zgodil v noči na soboto na privezanih plovilih v kanalu Sv. Jerneja v Seči.

km
Okrog zagorelih plovil so postavili pivnike, da bi preprečili onesnaževanje.

Po številnih tatvinah, ki so se letos zgodile na čolnih, privezanih v Jernejevem kanalu v Seči pri Portorožu, je preteklo soboto plovila zajel ogenj. Domačini so zaskrbljeni, najprej so se srečevali z množičnimi tatvinami izvenkrmnih motorjev in rezervoarjev, zdaj pa jih je doletel še požar, ki je bil najbrž podtaknjen. Policisti so bili v soboto, pet minut čez 2. uro, obveščeni, da v kanalu Sv. Jerneja močno gori.

Mirjan,očividec, ki se je odpravljal ribarit: »Če bi bil kanal urejen, ne bi prihajalo do takih vandalskih dejanj.«

SUMLJIVE OKOLIŠČINE

Na poziv za gašenje so se odzvali gasilci koprske gasilske brigade in sečoveljski prostovoljni gasilci. Ko so prišli na prizorišče, se je ogenj že precej razplamtel. Zajel je gumenjak in jadrnico, ki sta bila popolnoma uničena. Uspelo jim je obvarovati bližnjo jadrnico, ki je bila privezana na gumenjak, tako da so jo plameni le oplazili. »V soboto zjutraj sem se z bratom, ki ima plovilo privezano v Jernejev kanalu, odpravil lovit ribe, ko naju je presenetilo pestro dogajanje ob koncu kanala,« je povedal zaskrbljen očividec Mirjan in nadaljeval: »Najprej sva zagledala veliko avtov, ljudi, policije in nato opazila dve plovili, iz katerih se je kadilo, saj sta popolnoma zgoreli.« Vzrok požara še ni znan, vendar se je zgodil v sumljivih okoliščinah, zato naj bi policisti in kriminalisti preiskovali sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje lastnine. Po vsej verjetnosti je bil izvor požara na gumenjaku, ki je bil privezan med jadrnicama. Po prvih ocenah naj bi bilo približno 28.000 evrov materialne škode.

SPORNI PRIVEZI

To ni prvi sumljiv požar v omenjenem kanalu, saj so pred leti že zagorele jadrnice, odmeven pa je bil predvsem požar v škveru na koncu Jernejevega kanala. Nekateri namigujejo, da naj bi bil vzrok takega dejanja dolgoletna problematika spornih privezov, saj kljub večkratnim nameram k ureditvi kanala na Seči, ta še vedno ostaja zanemarjen. V Jernejevem kanalu ni urejenih privezov, zato lastniki plovila vežejo, kjer najdejo prostor. Ker pa si nekateri lastninijo priveze, ki jih oddajajo celo v najem ali prodajajo na bolhi, so ti velikokrat predmet spora. Marsikomu se je že zgodilo, da je našel svoj čoln odvezan sredi kanala, ker nekemu ni bilo všeč, da je bil privezan na določenem prostoru.