Slovenija

FOTO in VIDEO: Bo vlada slišala policiste, ki so vzklikali: 'Poznaš, vlada, svoj dolg'?

STA/J.P./Matej Klarič
10. 12. 2015, 10.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred vladnim poslopjem na Gregorčičevi v Ljubljani se je zbrala množica nezadovoljnih policistov, ki se je nato odpravila še pred parlament in finančno ministrstvo. Po naših ocenah jih je bilo okoli 2000, po navedbah organizatorjev shoda pa blizu tri tisoč. Z glasnimi vzkliki in piščalkami so izrazili svoje zahteve, nato pa v Tivoliju shod končali.

Arsen Perić / M24
Policisti so 1. oktobra odmrznili stavko, ki so jo zamrznili sredi marca.

Prihod izpred Tivolija, kjer so se zjutraj zbrali policisti, so pospremili z bobni, svoje zahteve pa so izražali tudi z glasnimi vzkliki in piščalkami. Policisti so nosili tudi transparente s sporočili vladi. Napisi na njih se sporočali: Dovolj nam je, med drugim pa sporočajo: Mi bomo poskrbeli za varnost Slovenije, vi pa poskrbite za našo eksistenco, Poznaš, vlada, svoj dolg?, Pošteno plačilo za pošteno delo.

Predstavnike policijskih sindikatov je nato sprejel predsednik DZ Milan Brglez. Po srečanju je poudaril, da razume njihove zahteve, hkrati pa se zaveda tudi javnofinančnih omejitev v državi. Prepričan pa je, da je možno ta spor rešiti le za pogajalsko mizo. Policisti sicer vabilo na nadaljevanje pogajanj še pričakujejo.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSP) Radivoj Uroševič meni, da jeBrglez razumel, kje so težave, in je dal tudi obljubo, da bo storil vse, kar je z njegovega položaja mogoče storiti, da se vrnejo v pogajanja. Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič se strinja z nekaterimi predstavniki SMC, med katerimi je tudi njen predsednik in premier Miro Cerar, ki pravijo, da se stavka ne sme dogajati. Stavka namreč tako kot ulica "pomeni poraz socialnega dialoga in tukaj ne moremo kriviti policijskih sindikatov, ampak vlado", je poudaril.

Vlada bi po njegovih besedah lahko začela odprta vprašanja reševati že aprila, a jih ni. Zavrnil je očitke, da naj bi bil čas stavke tempiran na čas migrantske krize in na točno določeno vlado. Kot je pojasnil, gre za zahtevo iz stavkovnega sporazuma iz leta 2012, kjer je bilo zelo jasno zapisano, da se podplačanost delovnih mest in anomalije odpravijo v letu, ko rast BDP preseže 2,2 odstotka, česar pa vlada v proračunu za leto 2016 ni upoštevala.

Po Uroševičevih napovedih bodo pri stavkovnih zahtevah vztrajali, saj niso dobili nobenega odgovora, da s čimerkoli pretiravajo ali da bi želeli uveljaviti nekaj, kar jim sploh ne pripada oziroma še ni bilo dogovorjeno.

Kaj zahtevajo policisti?

Med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je tudi povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

Arsen Perić / M24
Svoje zahteve je Cerarju na včerajšnjem shodu še enkrat glasno predstavilo tudi 2000 policistov.

Bo premier Cerar zmogel pogum in prevzel del odgovornosti?

Dovolj nam je, mi bomo poskrbeli za varnost Slovenije, vi pa poskrbite za našo eksistenco.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pričakuje, da bo predsednik vlade Miro Cerar, ki je proti policistom ob napovedi stavke sicer ostro nastopil, "zmogel pogum in prevzel del odgovornosti, ki si jo je naložil ob prevzemu svoje funkcije".

Kdor ne štrajka, ni policaj

Predsednik PSS Radivoj Uroševič je poudaril: "Ni nas sram nositi uniformo, sram pa nas je, ko pogledamo plačilne liste," nič manj poetičen pa ni bil Petrovič: "Vlade naj ne bo strah, dokler smo tukaj, strah naj jo bo, ko nas ne bo več tukaj".

Uroševič in Petrovič sta na recepciji vlade predala album fotografij iz akcije Tudi mi smo sindikat, s katero so zaposleni v policiji in na ministrstvu množično podprli sindikata pri prizadevanjih za izboljšanje socialnega in delovnopravnega statusa vseh zaposlenih v policiji in na ministrstvu.

Ob vrnitvi na ulico sta pojasnila, da vlada za njihove zahteve nima časa, da pa sporoča, da so jih slišali. Zato sta policiste pozvala, naj bodo še bolj glasni. Ti so se odzvali s skandiranjem Kdor ne štrajka, ni policaj.

Arsen Perić / M24