Svet

Kosovo glavni center za novačenje borcev IS v Evropi

STA
10. 12. 2015, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kosovo je glede na število prebivalcev dalo skrajni skupini Islamska država doslej največ borcev iz Evrope, prednjači pa mesto Kacanik na meji z Makedonijo. V Siriji in Iraku se bori 22 od skupno okoli 34.000 prebivalcev Kacanika. Med njimi je tudi Lavdrim Muhaxheri, ki je znam pod vzdevkom balkanski Džihadi John.

V Siriji in Iraku se bori 22 od skupno okoli 34.000 prebivalcev Kacanika.

Lokalni predstavniki so to novico zanikali in medije okrcali zaradi blatenja ugleda. Kot je povedal predstavnik Islamske skupnosti v Kacaniku Florim Nezira, je določeno število ljudi res odšlo v druge države, da bi se borili, vendar pa v mestu niso zabeležili niti enega incidenta, ki bi bil povezan z vero.

Glavni vzroki, zaradi katerih mladi največkrat odhajajo v Irak in Sirijo, so brezposelnost, revščina in brezperspektivnost. 

Načelnik policije v mestu Afrim Habibi je povedal, da v zadnjem letu dni in pol niso zabeležili niti enega odhoda v Sirijo in da so se zmanjšale dejavnosti, ki bi lahko bile povezane z novačenjem borcev za IS. V mestu je celo potekal shod proti nasilnemu ekstremizmu.

Glavni vzroki, zaradi katerih mladi največkrat odhajajo v Irak in Sirijo, pa so brezposelnost, revščina in brezperspektivnost. Mladim borcem za prihod v Sirijo in Irak obljubljajo 30.000 evrov letnega zaslužka.

Številni so nato razočarani, ko ugotovijo, da so nasedli praznim obljubljam in se odločijo za vrnitev v domovino. Lokalni psihologi, ki se ukvarjajo s tem, opozarjajo, da ne vedo, katera skupina je nevarnejša - tista, ki v evforiji odhaja, ali tista, ki se vrača prevarana.