Črna kronika

V gorenjskih osnovnih šolah se preprodajajo petarde

STA
10. 12. 2015, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kranjski policisti so v sredo obravnavali več prijav, povezanih s pirotehniko. V eni od kranjskih osnovnih šol so preverjali prijavo o preprodajanju petard med učenci, v eni od tržiških osnovnih šol pa so zasegli približno 250 petard.

Arhiv Svet24
Omejitve veljajo tudi pri kupovanju in uporabi (fotografija je simbolična).

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa v času od 26. decembra do 1. januarja. 

Ob tem na Policijski upravi Kranj opozarjajo, da je prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, podvržena strožjemu režimu. S proizvodnjo ali prometom s pirotehničnimi izdelki se lahko ukvarja le pravna oseba, ki izpolnjuje ustrezne pogoje. Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa v času od 26. decembra do 1. januarja. Omejitve veljajo tudi pri kupovanju in uporabi.

Kranjski policisti opozarjajo še, da naj posameznik, "če se tej izkušnji res ne morejo upreti", pirotehnične izdelke kupujejo le pri pooblaščenih trgovcih. Uporabljajo pa naj jo pravilno, previdno in tako, da to drugih ne moti in ne ogroža. Pri tem naj pazijo tudi na živali, opozarjajo policisti in pozivajo posameznike, naj pri uporabi pirotehnike ne bodo objestni, saj taka uporaba lahko povzroči tudi telesne poškodbe.