Svet

FOTO in VIDEO: Skrivna mreža predorov Islamske države

G.G.
26. 11. 2015, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kurdi so 12. novembra zavzeli strateško pomembno iraško mesto Sindžar, ki je bilo od avgusta lani v rokah Islamske države. Pod mestom so zdaj odkrili razvejano mrežo predorov.

Eden od vhodov v podzemne predore.

Reuters

Predore so džihadisti uporabljali kot zaklonišče, kamor so se zatekli pred napadi koalicijskih sil. Slab kilometer dolga mreža predorov jim je omogočila, da se gibljejo pod mestom in po potrebi pridejo do različnih objektov. Predori imajo najmanj pet izhodov, ki pripeljejo do ključnih stavb v Sindžarju.

V večjih prostorih so našli vzmetnice, kavče, hrano, pa tudi police s knjigami in zdravili.  Odkrili so tudi posebne prostore, kjer so shranjevali puške, bombe in naboje in ostali vojaško opremo.

Prizore iz predora je na povabilo kurdskih pešmerg posnel fotoreporter Eddy van Wessel.

Pobitih na tisoče Jazidov?

Na območju Sindžarja pa so našli tudi množično grobnico. Domnevajo, da so bili na tem mestu pobiti pripadniki verske in etnične manjšine Jazidov. Ob zavzetju Sindžarja je IS pobila in zasužnjila na tisoče Jazidov. Še na desettisoče jih je ostalo brez hrane in vode ujetih na bližnji gori Sindžar, nakar so jih po več dneh rešile kurdske sile iz sosednje Sirije.