Svet

Kurdi izgnali džihadiste

STA/G.G.
13. 11. 2015, 15.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kurdske sile so danes vstopile v strateško pomembno mesto Sindžar na severu Iraka, ki ga je avgusta lani zavzela džihadistična Islamska država. Kurdskim borcem je uspelo v obsežni ofenzivi, ki so jo ob podpori letal mednarodne koalicije sprožili v četrtek, presekati vse oskrbovalne poti in komunikacijske povezave džihadistov v Sindžarju.

Reuters
Džihadisti so pregnani iz Sindžarja.

Kurdski regionalni varnostni svet sporoča, da so iraške pešmerge po bliskoviti ofenzivi v Sindžar danes vdrle z vseh strani in ga nato začele čistiti teroristov. Po ulicah je odmevalo streljanje, številna poslopja so uničena. Zaplapolale so kurdske zastave, zmagovalno streljanje v zrak so spremljali vzkliki "Naj živijo pešmerge" in "Naj živi Kurdistan".

Kljub temu ostaja še velika naloga očistiti mesto bomb, ki so jih po mestu podtaknili pripadniki IS. Obstaja tudi nevarnost, da so se teroristi utrdili v posameznih delih mesta in bodo še napadali.

Predsednik iraške avtonomne regije Kurdistan Masud Barzani je kasneje potrdil, da so kurdske kopenske sile ob podpori letal koalicije pod vodstvom ZDA dosegle veliko zmago. "Pešmerge so osvobodile Sindžar," je na istoimenski gori, ki se dviga nad tem mestom, sporočil Barzani ter se zahvalil ZDA in drugim članicam koalicije za pomoč.

Poleg iraških pešmerg so v osvoboditvi Sindžarja sodelovale tudi oborožene enote Kurdske delavske stranke (PKK) iz Turčije in uporniške enote iz Sindžarja.

Enotni le v boju proti Islamski državi

Osrednje iraške oblasti v Bagdadu kurdskim ambicijam po razširitvi njihove avtonomne regije na območje, kjer se nahaja Sindžar, nasprotujejo. Prav tako bodo verjetno besede Barzanija razjezile druge skupine, ki se borijo proti IS na tem območju, med drugim Jazide - ti so tudi skupaj s pešmergami sodelovali tudi v bitki za Sindžar - in sirske kurdske borce.

Ob lanskem zavzetju Sindžarja je IS pobila in zasužnjila na tisoče pripadnikov verske in etnične manjšine Jazidov. Še na desettisoče jih je ostalo brez hrane in vode ujetih na bližnji gori Sindžar, nakar so jih po več dneh rešile kurdske sile iz sosednje Sirije.

Prav opozorila, da Jazidom grozi genocid, so bila eden od ključnih razlogov, da so se ZDA odločile za zračne napade na cilje IS v Iraku. Sindžar ima tako velik simbolni pomen, je pa tudi strateško pomemben, saj leži na glavni avtocesti med Mosulom in Rako - glavnima trdnjavama IS v Iraku in Siriji.