Slovenija

Pozivajo na testiranje za hiv in hepatitis

STA
13. 11. 2015, 14.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zadnji teden v novembru tradicionalno poteka evropski teden testiranja na hiv, ki so mu letos pridružili tudi testiranje na hepatitisa B in C. V Sloveniji je brezplačno in anonimno testiranje na te tri okužbe možno vse leto, v tem tednu pa bodo potekala še dodatna testiranja z možnostjo posveta z zdravnikom tudi na ljubljanski infekcijski kliniki.

Wikipedija
Vsi trije virusi se prenašajo z okuženo krvjo, z nezaščitenimi spolnimi donosi in z matere na otroka.

Geslo letošnjega evropskega tedna testiranja je Testiraj se, zdravi, prepreči. Kot je na današnji novinarski konferenci pred evropskim tednom poudarila direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec, si želijo, da bi ta sporočila dosegla čim več ljudi, predvsem tiste iz ranljivih skupin.

Slovenija epidemijo hiva dobro obvladuje. Uvrščamo se med države z nizko stopnjo epidemije, kjer se hiv še ni pomembno razširil v nobeno podkategorijo prebivalstva. Vsako leto se na novo okuži med 40 in 50 oseb, med njimi večinoma moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Več kot 50 odstotkov jih pride na testiranje pozno, ko že zamujajo zdravljenje, več kot četrtina pride z že razvitim aidsom, je navedla Gobčeva.

Infektolog z ljubljanske infekcijske klinike Janez Tomažič je danes opomnil, da je kljub nizkemu številu oseb s hivom oz. hepatitisoma B ali C "vsaka nova okužba odveč, vsaka smrt odveč". "Vsaka okužba novorojenca ali otroka bi bila katastrofa, vsaka stigma in diskriminacija oseb s hivom je odveč in nehumana, a se še vedno pojavlja stigma med ljudmi in tudi med zdravstvenimi delavci. Vsakršna stigma kaže na neznanje in neinformiranost", je poudaril Tomažič.

Stigma je nepotrebna tudi zato, ker imamo za zdravljenje hiv ter hepatitisov B in C zelo dobra zdravila. Kot je izpostavila infektologinja Mojca Matičič, s pravočasno uvedbo zdravljenja hiv in hepatitis B postaneta dobro obvladani kronični bolezni, za hepatitis C pa imamo na voljo nova zdravila, ki bolezen ozdravijo.

Osebe s hivom ali hepatitisom B, ki so v programu zdravljenja, imajo med drugim v sebi manjšo količino virusa kot tisti, ki se ne zdravijo, je ob tem pojasnil Tomažič. "Vsak, ki se učinkovito zdravi, za 90 odstotkov zmanjša prenos bolezni. S tem, ko znane okužene učinkovito zdravimo, te osebe postanejo nenevarne za širjenje epidemije. Problematične so neprepoznane okužene osebe, ki imajo v sebi močno količino virusa in so tudi vir novih okužb," je še dodal.

Tako zdravstvo kot nevladne organizacije vse posameznike, ki imajo katerega koli od dejavnikov tveganja za katero od treh okužb, pozivajo, naj se testirajo. Vsi trije virusi se prenašajo z okuženo krvjo, z nezaščitenimi spolnimi donosi in z matere na otroka. Tveganje za okužbo imajo tudi tisti, ki so pred letom 1993 dobili kako transfuzijo krvi.