Slovenija

Hrvatje trdijo, da bodo 'problem' z žico rešili z lovskimi društvi

STA
13. 11. 2015, 14.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Postavljanje žičnate ograje na meji s Hrvaško se nadaljuje v smeri od mejnega prehoda Obrežje proti tamkajšnji čistilni napravi. Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je izjavil, da zaenkrat ne bodo odgovorili na slovensko "provokacijo" s postavitvijo žico ob meji na delu ozemlja, ki ga ima Hrvaška za svojega.

STA

Ostojić je dejal, da Slovenija z žico ne more, posebej pa ne s svojimi vojaki, zavarovati celotne meje s Hrvaško, ki je dolga več kot 600 kilometrov. "Problem bomo uredili. Kdaj se bo to zgodilo, prepustite hrvaški policiji, da bo ocenila," je izjavil v začasnem hrvaškem tranzitnem begunskem centru v Slavonskem Brodu.

Dodal je, da bodo spoštovali hrvaške zakone ter da stanje ob spornem delu meje opazuje in nadzira le en hrvaški policist. "Lahko umaknemo žico takoj in sprožimo incident. Ta del žice bomo rešili z lovskimi društvi," je njegovo izjavo povzel hrvaški radio.

Kako bo z obdelavo zemlje ob meji?

Na območju mejnega prehoda med Slovenijo in Hrvaško v Središču ob Dravi je vojska s postavljanjem ograje levo in desno od mejnega prehoda začela v četrtek, dela pa se danes nadaljujejo, je povedal podžupan Občine Središče ob Dravi Roman Medik. V četrtek so tam postavili od 500 do 600 metrov ograje.

Na terenu po njegovih besedah posebnih težav ni, se pa na občino nekateri občani obračajo z vprašanji glede prihodnje kmetijske obdelave zemlje ob meji, v skrbeh so zaradi oviranja poti živali tudi lovci.

Na območju Gibine v Občini Razkrižje danes ne postavljajo več ograje na meji s Hrvaško. Po podatkih predstavnice za odnose z javnostmi Policijske uprave Murska Sobota Suzane Rauš so z deli v četrtek opoldne zaključili.

STA
Ograja je ostra in predstavlja nevarnost za živali.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je v četrtek dejal, da se je postavljanje tehničnih ovir na meji s Hrvaško v četrtek začelo tudi v Slovenski vasi proti Gorjancem.

Slovenija Hrvaški poslala odgovor na protestno noto glede ograje

Slovenija je Hrvaški že poslala odgovor na protestno noto Zagreba glede žičnate ograje na slovensko-hrvaški meji.

Zunanji minister Karl Erjavec je pojasnil, da Slovenija v odgovoru na noto, ki jo je Hrvaška v četrtek predala odpravniku poslov na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu Marku Rakovcu, zavrača navedbe hrvaške strani, da ograja poteka po delu hrvaškega ozemlja. 

"Zelo jasno pojasnjujemo, da s tem ne prejudiciramo meje, ker ta ni določena, ampak jo bo določilo arbitražno sodišče, tako da je to vznemirjenje povsem nepotrebno. Pojasnjujemo tudi, da so tehnične ovire namenjene temu, da se prepreči razpršitev migrantov in se zagotovi, da bodo vstopali na vstopnih točkah in je poskrbljeno tudi za njihovo varnost," je o vsebini slovenskega odgovora povedal minister.

Hrvaška trdi, da sta sporni dve točki ob mejnih prehodih Harmica (Rigonce) in Bregana (Obrežje), ker je tam hrvaški kataster. V protestni noti pa poziva Slovenijo, naj čim prej umakne ograjo s spornih točk.