Svet

Iran prepovedal uvoz ameriških izdelkov

STA
6. 11. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Iran je danes prepovedal uvoz izdelkov široke potrošnje iz ZDA. "Za povečanje domače proizvodnje je nujno potrebno ustaviti uvoz ameriških izdelkov in prepovedati proizvode, ki simbolizirajo prisotnost ZDA v državi," je sporočil iranski minister za trgovino in industrijo Mohamed Reza Nematzadeh.

Reuters
Nekdanji iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad na obisku v iranskem jedrskem objektu.

Kot je zapisal na spletni strani ministrstva, je ukrep skladen s pismom vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja predsedniku Hasanu Rohaniju, v katerem se je zavzel za povečanje domače proizvodnje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iran in svetovne sile so julija sklenili zgodovinski jedrski sporazum, ki predvideva ukinitev sankcij proti Teheranu v zameno za omejitev iranskega jedrskega programa.

Nematzadeh je ukrep objavil dan po množičnih zborovanjih po Iranu, na katerih so obeležili 36. obletnico zasedbe ameriškega veleposlaništva v Teheranu. Po tem dogodku so bili diplomatski odnosi med ZDA in Iranom več desetletij zamrznjeni.

Na enem od zborovanj je iranski generalni tožilec Ebrahim Raisi napadel ZDA zaradi grozot - od suženjstva in ravnanja z ameriškimi Indijanci to prisluškovanja telefonom in poboja 300.000 Iračanov.

V ponedeljek je iranski parlament sprejel odločitev, da se islamska republika kljub jedrskemu dogovoru ne bo odrekla sloganu "Smrt Ameriki".