Svet

Angela Merkel: Na Balkanu bi kmalu lahko izbruhnila nova vojna

STA/M.J.
3. 11. 2015, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je posvarila, da bi lahko v Evropi zaradi begunske krize izbruhnili celo novi vojaški konflikti. Kot je dejala, jo skrbijo napetosti, ki smo jim v zadnjem času priča na Balkanu, odkar se preko tamkajšnjih držav proti zahodu in severu Evrope vsak dan vali na tisoče beguncev.

Arhiv Svet24
Zapiranje mej bi lahko pripeljalo do nove vojne na Balkanu.

"Ne želim stvari prikazovati preveč črno. A hitreje, kot si predstavljamo, se lahko zgodi, da prepir preraste v fizični obračun in da iz fizičnih obračunov nato nastanejo stvari, ki si jih nihče ne želi," nemška tiskovna agencija dpa navaja Merklovo.

 Pripadniki skrajne Islamske države naj bi za razorožitev avstrijskega policista ali vojaka ponujali 100.000 evrov.

Obenem je kanclerka na nekem dogodku svoje stranke CDU v nemškem Darmstadtu v ponedeljek zvečer poudarila, da si nikakor ne želi, da bi napetosti, ki smo jim v zadnjem času priča med državami na Balkanu, prerasle v nove vojaške spopade. S tem ciljem je tudi dala pobudo za nedavni vrh držav na t. i. begunski balkanski poti, je dejala.Ponovila je tudi svoje prepričanje, da zapiranje meja ni rešitev, in spomnila na negativno izkušnjo z ograjo na madžarsko-srbski meji, ki je zaostrila odnose med državami in vodila le v to, da so begunci poiskali druge poti.

Reuters
Angela Merkel je zaskrbljena.

Odločno se je postavila proti gradnji ograje na avstrijsko-nemški meji, ki bi bila po njenem nespametna in bi se Nemčiji vrnila kot bumerang. Če bi jo zgradili, bi po njenem begunci zagotovo poskušali v Nemčijo priti preko drugih držav.

Naloga Nemčije kot velike in močne članice EU po besedah kanclerke je, da pomaga poiskati solidarno rešitev begunske krize. "To je mogoče le korak za korakom. Prepričana sem, da nam bo to uspelo," je dejala.