Svet

Umrl mož, ki je z lažmi zakuhal invazijo na Irak

STA/G.G.
3. 11. 2015, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za posledicami srčne kapi je danes umrl iraški politik Ahmed Čalabi, ključen lobist za ameriško invazijo na Irak. ZDA je priskrbel lažne obveščevalne podatke o obstoju orožja za množično uničevanje v Iraku, s katerimi so ZDA upravičevale invazijo na Irak in strmoglavljenje režima Sadama Huseina marca 2003.

Reuters
Ahmed Čalabi je bil ljubljenec Bele hiše.

Vrsto let je živel v azilu kot vodja Iraškega nacionalnega kongresa, ki je nasprotoval režimu Sadama Huseina. Ljubljenec Bele hiše je postal zaradi informacij, s katerimi je podprl ameriško utemeljevanje napada na Irak. Naklonjenost je izgubil, ko se je izkazalo, da večina informacij glede orožja za množično uničevanje in povezav iraškega režima z mednarodno teroristično organizacijo Al Kaida ni bila resničnih.

Informacije naj bi po invaziji nudil tudi Iranu. Leta 1992 so ga v Libanonu v odsotnosti obsodili na zapor zaradi bančne finančne prevare.

Nanj je stavil Bush mlajši

Rodil se je oktobra 1944 v bogati družini v Bagdadu. Državo je zapustil leta 1956 in večino svojega življenja preživel v Veliki Britaniji in ZDA, kjer je naredil doktorat iz matematike. Organiziral je kurdski upor na severu Iraka v sredini 90. let, a je bilo ubitih več sto ljudi in je nato zbežal iz države. Vrnil se je po invaziji ZDA.

Ključne osebnosti v administraciji ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega so upale, da bo Čalabi po padcu režima v Bagdadu s svojim nacionalnim kongresom lahko oblikoval prehodno vlado, a v Iraku njegova skupina ni bila zelo znana niti priljubljena. Po invaziji je bil namestnik premierja ter nekaj časa minister za nafto.

Reuters
Ahmed Čalabi v družbi nekdanjega ameriškega zunanjega ministra Colina Powella.