Svet

Prestregli deset vojaških letal. Hladna vojna?

U.K.
18. 8. 2015, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Napetost med Rusijo in Veliko Britanijo se še dodatno zaostruje, in kot kaže, je Putin pripravljen pokazati svoje mišice. Toda Britanci se nikakor ne pustijo ustrahovati.

Facebook

V zadnjem času je bilo kar nekaj incidentov, ko so ruske vojaške enote kršile britanski zračni prostor, a tokrat so morda le šle malce predaleč. Moskva je namreč prek zračnega prostora, ki ga nadzira britansko letalstvo, poslala kar deset vojaških letal.

Rusi so na vajo poslali štiri letala tipa Sukhoi Su-34, štiri letala MiGe-31 Foxhound in dve transportni letali Curl. 

Radarji Nata so letala zaznali in angleški RAF je takoj v zrak poslala svoje typhoone, ki so ruska letala prestregli in jih pospremili zunaj zaščitenega koridorja. RAF je povedal, da je celotna misija potekala okoli dve uri, pri tem pa na srečo ni prišlo do spopadov ali kakšnih večjih incidentov. RAF trenutno nadzoruje nebo nad Baltskim morjem prav pred morebitno rusko agresijo. Razlog za to pa je izredno stanje v Ukrajini. Od maja letos so britanski lovci posredovali že osemnajstkrat, lani so recimo v vsem letu posredovali »le« trinajstkrat.

»RAF je še enkrat pokazal svojo pripravljenost in predanost Natu in skupni obrambi,« je dejal obrambni minister Michael Fallon. Minister je še dodal, da je šlo za rusko vajo in da so Britanci pač prestregli Ruse in jih pospremili iz spornega teritorija. Po njegovih besedah ni šlo za resnejši incident. Po zadnjih podatkih naj bi Rusi na vajo poslali štiri letala tipa Sukhoi Su-34, štiri letala MiGe-31 Foxhound in dve transportni letali Curl. Predvsem so skrb vzbujajoča letala Foxhound, ki imajo na sebi rakete dolgega dometa in lahko napadejo tarče oddaljene do 160 kilometrov. Ni pa znano, ali so bila letala tudi dejansko oborožena. Vprašanje je, ali Rusija dejansko provocira zvezo Nato ali pa je v ozadju kakšen višji cilj.