Svet

Fraport dobil dovoljenje za upravljanje grških letališč

STA/M.J.
18. 8. 2015, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Grčija je na področju privatizacije, ki velja za enega ključnih delov novega programa pomoči tej obubožani južnoevropski državi, pritisnila na plin. Nemški upravljalec letališč Fraport je namreč po številnih zapletih dobil dovoljenje za upravljanje 14 grških regionalnih letališč. Koncesije so skupaj vredne 1,234 milijarde evrov.

Fraport.de

Vlada premierja Aleksisa Ciprasa, ki je po prihodu na oblast privatizacijo postavila pod vprašaj, a je popustila pod pritiskom mednarodnih posojilodajalcev v pogajanjih za novi program pomoči, je odločitev o oddaji koncesij za upravljanje letališč sprejela danes zjutraj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za eno največjih zasebnih investicij po izbruhu finančne krize v Grčiji, je slišati iz krogov grškega sklada za privatizacijo.

Fraport, ki ima v lasti tudi Aerodrom Ljubljana, je bil novembra lani že skoraj na cilju - z grškim partnerjem je namreč na razpisu dobil koncesije za upravljanje treh letališč na celini in 11 na otokih, med drugim v Solunu, na Kreti, Krfu, Rodosu, Mikonosu in Santoriniju.

Ko je januarja na oblast prišla Ciprasova vlada, je vse postopke postavila pod vprašaj in jih želela še enkrat preveriti. Ker je morala zaradi finančnih težav v pogajanja o novi finančni pomoči, je morala popustiti tudi pri privatizaciji, ki je eden od ključnih pogojev za sredstva iz novega programa finančne pomoči, že tretjega v zadnjih petih letih.

Privatizacija je bila ključna tudi pri prvih dveh programih pomoči, vendar Atenam še ni uspelo prodati veliko premoženja oz. so se temu precej upirale.