Slovenija

Fraport z gradbenim dovoljenjem za novi terminal

STA
12. 8. 2014, 14.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Frankfurtsko letališče je še korak bliže izgradnji novega terminala. Upravljalec letališča Fraport, ki je po uradnih podatkih najresnejši kandidat za nakup Aerodroma Ljubljana, je dobil gradbeno dovoljenje za tretji terminal. Prvi del novega terminala naj bi začeli uporabljati najpozneje leta 2021, je danes dejal prvi mož Fraporta Stefan Schulte.

fraport.com
Projekta gradnje novega potniškega terminala na južni strani največjega nemškega letališča, ki velja za eno najpomembnejših evropskih vozlišč, sicer ne podpirajo prav vsi. Vladajoča črno-zelena koalicija v zvezni deželi Hessen želi namreč še enkrat preveriti, ali je novi terminal zares nujen.

Novi terminal bo trenutno zmogljivost frankfurtskega letališča povečal za 25 milijonov potnikov. Za potrebe novega terminala bodo predvidoma zgradili 75 parkirnih mest za letala tik ob letališki stavbi in na letališki ploščadi ter spremljajočih voznih poti na letališki ploščadi, je zapisano na spletni strani Fraporta.

Za gradnjo prve faze tretjega terminala naj bi odšteli okoli 1,2 milijarde evrov, dodatnih 500 milijonov evrov pa naj bi porabili za infrastrukturo, ki bo terminal povezovala z obstoječimi zgradbami, avtocestami in parkirišči, so lani po poročanju agencije Bloomberg ocenili v Fraportu.

Na frankfurtskem letališču so julija kljub številnim vremenskim nevšečnostim zabeležili največ potnikov doslej. Njihovo število je na letni ravni naraslo za 2,3 odstotka na skoraj 5,9 milijona, obseg prepeljanega tovora in pošte pa se je povečal za 1,2 odstotka na dobrih 178.700 ton. Letno v povprečju zabeležijo 65 milijonov potnikov.