Svet

Med žrtvami tudi Slovenci?

G.G.
17. 8. 2015, 14.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pred verskim svetiščem v središču Bangkoka je danes odjeknila silovita eksplozija. Policija je že potrdila, da je eksplodirala bomba. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je življenje v eksploziji izgubilo najmanj 15 ljudi, še 80 je ranjenih. Med žrtvami je več tujcev.

Reuters

Kot navaja dopisnik francoske tiskovne agencije AFP, so po eksploziji pred svetiščem ležali številni deli teles, na kraju eksplozije pri hindujskem svetišču Erawan pa zija velik krater. Po pisanju dpa so reševalci na prizorišču pomagali preživelim.

"Lahko potrdim, da je šlo za bombo, a še preverjamo, za kakšno," je poudaril tiskovni predstavnik tajske policije, general Prawut Thavornsiri.

Thavornsiri je kasneje povedal, da je eksplozija terjala najmanj 15 življenj, 80 ljudi pa je bilo ranjenih. Dodal je, da je med žrtvami precejšnje število tujcev in da bi število mrtvih lahko še naraslo.

Tajski obrambni minister Prawit Wongsuwan je v odzivu zatrdil, da so bili tarča napada tujci, storilci pa so tako želeli škoditi pomembnemu turističnemu sektorju države. "Šlo je za TNT bombo. Ljudje, ki so to storili, so si za tarčo izbrali tujce, da bi škodili turizmu in gospodarstvu," je povedal minister.

Odgovornosti za napad za zdaj še ni prevzel nihče.

Bomba je eksplodirala v nakupovalni in poslovni četrti Ratchaprasong v središču Bangkoka. Policija je po eksploziji spraznila bližnje trgovine in nakupovalne centre ter začela z iskanjem drugih morebitnih eksplozivnih naprav.

Med žrtvami tudi Slovenci?
Slovensko zunanje ministrstvo je po novicah o siloviti eksploziji v Bangkoku, v kateri so bili po poročanju tujih medijev ubiti in ranjeni tudi tujci, preverilo informacije o žrtvah in udeleženih v tem napadu. Kot so pojasnili za STA, za zdaj ni podatkov, da bi pri tem utrpel poškodbe ali bil prizadet kdo od slovenskih državljanov.

Na ministrstvu so še poudarili, da ostajajo v stiku z pristojnimi tajskimi oblastmi, njihovim veleposlaništvom na Dunaju in kontaktnim slovenskim veleposlaništvom v Pekingu ter še naprej spremljajo razmere v tajski prestolnici.