Svet

Mrtve naj bi shranjevali kar v zamrzovalnikih

STA/G.G.
3. 11. 2015, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Oblasti na grškem otoku Lezbos so opozorile, da jim ob stalnem dotoku na tisoče beguncev z Bližnjega vzhoda zmanjkuje prostora za pokop umrlih. Trupla utopljencev in drugih umrlih migrantov naj bi zato poslej shranjevali v zamrzovalnikih.

Reuters

Na otok, kjer živi 85.000 ljudi, je po podatkih ZN samo v minulem mesecu prišlo 218.000 beguncev, kar je več kot v celotnem letu 2014.

Zaradi bližine Turčiji je Lezbos zaželeni cilj migrantov, ki se odpravijo na nevarno pot čez Egejsko morje. Na otoku nato čakajo, da jim grške oblasti priskrbijo prevoz na celino, od koder nadaljujejo pot proti severu, v osrčje Evrope.

Nekateri migranti in begunci se utopijo že na poti na Lezbos ali pa umrejo iz drugih razlogov. Samo v zadnjih štirih dnevih se je v Egejskem morju pred Lezobosom utopilo 43 ljudi.

Reuters

Zaposleni delajo po 16 ur dnevno

Oblasti na otoku sedaj pravijo, da so tamkajšnja mrtvašnica in pripravljeni grobovi že zapolnjeni in da ne morejo poskrbeti za dodatna trupla. Kot je za grško televizijo povedal neimenovani škof z otoka, je edina možnost za pokop umrlih beguncev razširitev pokopališča na otoku.

Težave množice beguncev predstavljajo tudi za zdravstvene službe. Na otoški urgenci morajo zaposleni delati po 16 ur dnevno, na voljo pa imajo premalo reševalnih vozil, da bi poskrbeli za domačine in za begunce.