Svet

Papež Frančišek z mašo v Madison Square Gardnu sklenil obisk New Yorka

sta/mv
26. 9. 2015, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Papež Frančišek je v petek zvečer vidno utrujen in s težkimi koraki opravil mašo v newyorški dvorani Madison Square Garden, ki se je udeležilo skoraj 20.000 katolikov. Maša je bila zaključek papeževega napornega dneva v New Yorku in tudi konec obiska v tem mestu, saj sveti oče davi potuje v Philadelphio na svetovno srečanje družin.

Arhiv

Papež je zjutraj najprej obiskal ZN, kjer je svetovnim voditeljem in diplomatom govoril o temah, ki zaznamujejo njegovo vodenje katoliške cerkve, kot so boj proti revščini in podnebnim spremembam ter sočutje do priseljencev. Poudaril je tudi svetost življenja in potrebo po spoštovanju naravnih razlik med moškim in žensko.

Nato je obiskal jug Manhattna, kjer se je v spominskem parku 11. septembra srečal z družinskimi člani žrtev največjega terorističnega napada na ameriških tleh leta 2001 in se pod zemljo v muzeju 11. septembra udeležil medverskega obreda skupaj s predstavniki judovske, pravoslavne, hinduistične, muslimanske in budistične vere ter drugih ver.

V Harlemu je obiskal katoliško šolo in se srečal z nezakonitimi priseljenci. Otroci so ga učili, kako se uporablja tablični računalnik in mu izročali darila. Med drugim nogometno žogo, knjigo izpovedi 1000 imigrantov, pas z orodjem in leseni križ. Papež jim je govoril o tem, da ne smejo izgubiti upanja in sanj, pri čemer se je skliceval na borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega.

V Centralnem parku se je kasneje srečal z največjo množico Newyorčanov. Vstopnice za pozdrav papeža med vožnjo po parku je dobilo 80.000 ljudi, ki so mu navdušeno vzklikali in mahali ter ga fotografirali.

Fotografi o bliskali tudi v dvorani Madison Square Garden v rokah več tisoč duhovnikov in nun ter navadnih katolikov, ki so pred mašo lahko uživali v nastopih Jennifer Hudson, Glorie Estefan in drugih umetnikov. Za udeležbo na veličastni maši, kjer so bili ministranti kardinali, se je bilo potrebno zelo potruditi, saj so ljudje morali zaradi pot skozi varnostno kontrolo, za katero so najeli letališke tudi letališke varnostnike, čakati po več ur.

Poleg kardinalov je papežu pri maši pomagalo več kot 200 duhovnikov in diakonov, ki so 20.000 vernikom delili sveto obhajilo. Papež je imel pridigo v španščini, v kateri je govoril o velikih mestih, njihovi raznolikosti ter svaril, da je zato v njih potrebno še posebej paziti na to, da se ljudje ne počutijo odtujene in potisnjene na rob.

Vatikan je kasneje priznal, da je 78-letni papež malce utrujen po napornem dnevu New Yorka, kar je bilo videti med mašo, ko je potreboval oporo. Frančišek ima težave s kolenom, zaradi potovanja pa mu zmanjkuje časa za redno fizioterapijo, ki jo sicer opravi dvakrat na teden.

Iz New Yorka se poslavlja s številnimi darili. Guverner države New York Andrew Cuomo mu je podaril križ, izdelan iz jekla porušenih stolpnic Svetovnega trgovinskega centra, župan Bill de Blasio pa mu je izročil posebno osebno izkaznico, ki so jo v New Yorku začeli izdajati zaradi nezakonitih priseljencev, ki ne morejo do uradnega dokumenta. Doslej jo je dobilo 540.000 ljudi in to ne le priseljencev. Priljubljena je na primer med upokojenci, ker prinaša različne popuste. Dobi jo lahko vsak prebivalec mesta.

Papež danes leti v Philadelphio na zadnjo postajo svojega obiska ZDA, ki ga je začel v Washingtonu. Danes in v nedeljo tam poteka svetovno srečanje družin, kar je glavni namen Frančiškove poti čez Atlantik. Mašo v Madison Square Gardensu bo v nedeljo zasenčila maša na prostem, ki se je bo udeležil milijon ljudi.