Slovenija

Roke razvoja ostajajo zvezane

Polona Krušec
25. 9. 2015, 22.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Občina Vipava je od Gočanov prejela pismo, v katerem jo pozivajo, naj začne postopek za ukinitev statusa spomeniške zaščite. Ta jim namreč onemogoča kakršenkoli razvoj kraja.

P.K.

V tej vasici na stičišču Vipavske doline in Krasa, z nekaj več kot 200 prebivalci, že 15 let ni zrasla nova hiša. Vzrok je spomeniška zaščita, ki pri kakršnihkoli posegih, ki se izvajajo v njenem okviru, terja posebna dovoljenja in pogoje ter druge omejitve. Tudi pri obnovah hiš, nekatere se zaradi dotrajanosti rušijo same od sebe, imajo domačini zvezane roke.

Nič se ne premakne

Kot je že februarja, ko so medije na njihovo problematiko opozorili prebivalci kraja, povedal predsednik Krajevne skupnosti Goče Simon Žorž, bi si zelo radi uredili domove in izvedli še nekaj drugih nujnih posodobitev in pridobitev.

»Zaradi statusa se zapleta celo pri prenovi vodovodnega sistema in urejanju kanalizacije, kar spada med osnovne dobrine,« pojasni Žorž. Pravi, da jih status ovira tudi pri realizaciji pridobitve parkirišča in igrišča. »Prostora za parkiranje in igro ter rekreacijo sta izjemnega pomena za kraj. Otroci in drugi bi končno le imeli primerne površine za aktivnosti, s parkirišči je pa tako ali drugače težava, sploh če v kraj prispete z avtobusom,« pojasni sogovornik.

P.K.

Ovira je denar

Občina Vipava je v proračunu rezervirala 50 tisoč evrov za izdelavo Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), ki je temelj za realizacijo kakršnegakoli posega. A tega ni mogoče izdelati brez konservatorskega načrta. Problem nastane pri denarju, saj so načrti slednjega vrtoglavo dragi.

Kot še pove Žorž, bi zanje veliko razliko pomenila ukinitev statusa spomeniške zaščite nad celotno vasjo, saj v tem primeru konservatorskega načrta ne bi potrebovali. »Projekti igrišča, parkirišča, vodovoda in kanalizacije bi v tem primeru lahko stekli, saj posegi v okviru teh aktivnosti ne bi vključevali nobenega od zaščitenih objektov,« razloži.

Zahtevek za ukinitev

Spomladi je sicer že kazalo, da se bo morda zadeva le premaknila, saj se je občina obrnila na ministrstvo za kulturo, ki ga je prosila za pomoč pri pripravi dokumentov, prosili pa so jih tudi za denarno podporo. A odgovor z ministrstva, kot pojasni Žorž, je bil skop in spet so obtičali, a ne obupali.

Na Občino Vipava so zato naslovili poziv za ukinitev statusa spomeniškega varstva nad vasjo kot celoto, torej z manjšim vplivnim območjem statusa. Predsednik krajevne skupnosti želi, da župan Ivan Princes to temo uvrsti na dnevni red naslednje seje občinskega sveta in da svetniki sprejmejo ustrezen odlok. Menda je župan Gočane v nameri podprl. Kakšna bodo svetniška mnenja in končna odločitev, bomo poročali v prihodnje.