Svet

Do leta 2050 je za vse mogoča 100-odstotno obnovljiva energija

sta/mv
26. 9. 2015, 09.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Do leta 2050 je za vse dosegljiva 100-odstotno obnovljiva energija, kar je tudi edini način za preprečitev najbolj katastrofalnih posledic podnebnih sprememb, v poročilu ugotavlja Greenpeace. Izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naidoo ob tem opozarja, da bo prehod "v korist vsem, če ga bomo opravili".

Poročilo Energy (R)evolution, ki je bilo narejeno v sodelovanju z nemškim vesoljskim centrom DLR, predvideva, da bodo potrebne investicije za prehod v 100-odstotno obnovljivo energijo več kot pokrite s prihodnjimi prihranki pri stroških goriva.

Kot predvideva poročilo, naj bi bilo v energetskem sektorju ustvarjenih več delovnih mest; že samo solarna industrija bi v prihodnosti zaposlovala toliko ljudi, kot jih premogovna industrija danes.

Fotovoltaična industrija bi lahko do leta 2030 zaposlovala 9,7 milijona ljudi, kar je več kot 10-krat toliko, kot jih zaposluje danes. Število delovnih mest v vetrni energiji bi lahko v enakem obdobju zraslo na 7,8 milijona.

Poleg tega bi se v tem obdobju lahko delež obnovljivih virov energije v proizvodnji električne energije potrojil - z današnjih 21 odstotkov na 64 odstotkov.

Izpusti ogljikovega dioksida bi tudi s hitrim razvojem držav, kot so Brazilija, Kitajska in Indija, do leta 2030 lahko padli s trenutnih 30 na 20 gigaton na leto.

Vodja Greenpeacea v Sloveniji Nina Štros ob tem opozarja, da poročilo nosi pomembno sporočilo tudi za slovenske odločevalce, ki trenutno določajo prihodnost slovenske energetike.

"Trenutne smernice za pripravo energetskega koncepta Slovenije, ki so v javni obravnavi do konca meseca, žal kažejo na to, da slovenska energetika ne bo stopila v smer prehoda k obnovljivi, čisti in varni energiji," poudarja.

Prihodnost brez premoga, nafte, plina in jedrske energije je mogoča in tudi edina sprejemljiva, še dodaja Štrosova.