Svet

Med begunci tudi islamisti?

Sašo Avramovič
9. 9. 2015, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Od izbruha begunske krize so se znova pojavila ugibanja, ali so se med begunce pomešali tudi islamisti, ki naj bi se pomikali proti državam zahodne Evrope. Strokovnjak za geopolitiko Klemen Grošelj tem »zgodbicam« ne verjame.

Arhiv Svet24

Te dni so se v nekateri tujih medijih pojavili namigi, da naj bi Islamska država v Evropo uspešno pretihotapila več tisoč prikritih džihadistov (šlo naj bi za več kot 4000 oboroženih skrajnežev). Ti naj bi se, kot je razkril operativec Islamske države, pomešali med begunce, s katerimi napredujejo proti državam zahodne Evrope. Po njegovih besedah so se pretihotapili čez turško mejo v Evropo, pri vsem skupaj pa naj bi imela Islamska država ambiciozne načrte. »Naše sanje so, da kalifat ne bo le v Siriji, ampak po vsem svetu. In imeli ga bomo kmalu, če bo bog dal,« je zaključil možakar.

Arhiv Svet24

Strokovnjak za geopolitiko Klemen Grošelj pravi, da so begunci negostoljubni do islamistov.

Tipično psihološko bojevanje

A strah in trepet je odveč. Tako meni strokovnjak za geopolitiko Klemen Grošelj, ki pravi, da gre pri vsem skupaj za tipično psihološko bojevanje, kjer se resničnim dejstvom dodajajo elementi, ki naj bi pri cilju psihološkega vojskovanja sprožili paniko, strah in nelagodje. »Gre za poskus, da se s tovrstnimi navedbami med prebivalci evropskih in tudi drugih držav, skozi katere se gibljejo begunci, zasejeta strah in panika ter da se zaostrijo že obstoječe družbene in politične razlike, vezane na obravnavo beguncev v teh državah. Gre za sejanje političnega in družbenega nemira,« je dejal.

Begunci bežijo pred islamisti

Po njegovem mnenju je množična infiltracija islamistov nemogoča, vsekakor pa so možne infiltracije posameznikov ali manjših skupin. »Vendar moramo upoštevati, da begunci pred islamisti bežijo in da so do njih milo rečeno negostoljubni, če že ne sovražni. Tako vtihotapljeni islamist bi bil od trenutka, ko bi z begunci vstopil na ozemlje katerekoli evropske države, izpostavljen tveganju, da ga kdo izmed beguncev prepozna ali posumi o njegovi identiteti ter ga prijavi varnostnim organom.« Grošelj zaključuje, da je dodaten razlog za dvom tudi dejstvo, da so begunske poti tvegane in da imajo islamisti tudi druge, manj tvegane možnosti za vtihotapljenje v Evropo.