Slovenija

Švicarska predsednica prihodnji teden na uradnem obisku v Sloveniji

STA/J.P.
9. 9. 2015, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na povabilo predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja bo prihodnji teden na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji predsednica Švice Simonetta Sommaruga.

Wikipedia

Po pričakovanjih bosta predsednika poleg o dvostranskem sodelovanju spregovorila tudi o najbolj pereči temi, ki zadeva staro celino, begunski problematiki.

Švica je že v začetku maja izrazila pripravljenost pristopiti k sistemu kvot za razporeditev beguncev. Takrat je tudi izrazila pripravljenost, da bi sprejela še 3000 beguncev iz Sirije. V državi je sicer že okoli 10.000 sirskih beguncev.

Švica je že v začetku maja izrazila pripravljenost pristopiti k sistemu kvot za razporeditev beguncev.

Švica sicer ni članica EU, je pa članica schengenskega območja, ki omogoča prosto gibanje ljudi med številnimi evropskimi državami.

Kar zadeva dvostransko sodelovanje med državama, so odnosi med Slovenijo in Švico dobri in prijateljski, sodelovanje na različnih področjih pa se uspešno razvija. Državi imata tudi reden politični dialog.

Leta 2012 je bil na obisku v Švici zunanji minister Karl Erjavec, Slovenijo pa je obiskal tedanji predsednik švicarskega narodnega sveta Hansjörg Walter. Leta 2010 je bil na uradnem obisku v Švici takratni predsednik republike Danilo Türk.