Svet

Z migranti najbolj obremenjen je Lezbos

STA
8. 9. 2015, 13.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po podatkih agencije ZN za begunce (UNHCR) je na grških otokih kar 30.000 beguncev in migrantov, od tega kar 20.000 samo na otoku Lezbos, na Kosu pa kakih 4500. Število prihodov je naraslo preko konca tedna, nato pa se znova zmanjšalo, a še vedno dnevno beležijo več tisoč novih prihodov.

Reuters

Najbolj obremenjen ostaja otok Lezbos, kjer so v ponedeljek zvečer znova izbruhnili spopadi med migranti in policijo.

Nasilje je izbruhnilo, ko se je kakih 6000 ljudi - večinoma beguncev iz Sirije, ki so že več dni ujeti na otoku, na katerega so prišli s čolni iz Turčije - skušalo prebiti na trajekt za celino, na katerem pa je bilo prostora le za okoli 2500 ljudi. Posredovali so policisti in proti migrantom med drugim uporabili gumijevke.

Na koncu je trajekt odpeljal prenapolnjen z ljudmi in naj bi v Pireju pristal danes, medtem pa na Lezbosu pričakujejo nov trajekt, ki lahko sprejme okoli 1700 potnikov.

Iz Pireja se jih večina odpravi naprej proti severu, čez Makedonijo in Srbijo na Madžarsko, od tam pa naprej v bogatejše članice EU z Nemčijo in Švedsko na čelu.

Kot je danes povedala tiskovna predstavnica UNHCR Melissa Fleming, so v ponedeljek zabeležili nov rekord, saj je iz Grčije v Makedonijo vstopilo kar 7000 ljudi. Pred tem je bil rekorden dan četrtek minuli teden, ko so zabeležili 5600 prehodov meje.

V ZN ocenjujejo, da bi morale države članice EU sprejeti oziroma prerazporediti 200.000 beguncev, med prioritetnimi nalogami pa je tudi ureditev ustreznih sprejemnih centrov zanje v Grčiji in na Madžarskem