Svet

Cameron sredi dneva h kraljici po soglasje za oblikovanje vlade

STA
8. 5. 2015, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Britanski premier David Cameron se bo ob 13.30 po srednjeevropskem času srečal s kraljico Elizabeto II. S tem naj bi po zmagi njegovih konservativcev na volitvah tudi njegova ponovna izvolitev za premierja postala uradna, kraljica pa naj bi odobrila njegovo namero za sestavo nove vlade, so sporočili v Londonu.

Reuters

Izidi po veliki večini preštetih glasov kažejo na prepričljivo zmago konservativcev. Glede na projekcije britanskega BBC bi lahko morebiti osvojili celo absolutno večino 328 sedežev v 650-članskem parlamentu. Manjkajo še glasovi iz 20 volilnih okrožij, konservativci pa imajo trenutno zagotovljenih 315 sedežev.

Ob ponovni izvolitvi Camerona čaka izpolnitev ene njegovih osrednjih obljub - izvedba referenduma o članstvu v EU do leta 2017.

Nova vlada se bo poleg tega morala soočiti z izjemnim porastom podpore škotskih nacionalistov (SNP) na Škotskem, ki so zmagali v kar 56 od 59 okrožij. Približno osem mesecev po referendumu o škotski neodvisnosti to kaže, da je vprašanje o položaju Škotske znotraj Združenega kraljestva vse prej kot rešeno.