Svet

Ruski progres zgorel v atmosferi

STA
8. 5. 2015, 08.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Rusko vesoljsko plovilo progres, nad katerim so ruski inženirji po ponesrečeni izstrelitvi izgubili nadzor, je davi uspešno zgorel v atmosferi, so sporočili iz Moskve. Dobre tri tone težko plovilo, ki naj bi prineslo sveže zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo, je zagorelo in razpadlo nad Tihim oceanom.

Arhiv Svet24

Kot je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos, je progres M-27M zgorel ob 4.04 po srednjeevropskem času. Uničenje plovila je potekalo praktično podobno kot ob načrtovanih spustih, ko večina plovila zgori, manjši deli pa morda dosežejo morje. Tudi tokrat je progres zgorel nekje nad srednjim delom Tihega oceana, je sporočil Roskozmos.

Progres, ki sicer velja za zelo zanesljivo rusko vesoljsko plovilo, so izstrelili 28. aprila in bi moral na ISS prinesti sveže zaloge kisika, vode in rezervnih delov za postajo, na kateri je trenutno mednarodna ekipa šestih astronavtov. Toda plovilo ni doseglo prave orbite in je začelo nenadzorovano padati proti Zemlji. Roskozmos še preiskuje, zakaj je prišlo do okvare.

Sprva so strokovnjaki sicer opozarjali, da bi Zemljo lahko dosegli tudi večji deli progresa. Nato pa so ruski inženirji javnost pomirili z izračuni, da bo plovilo v današnji noči večinoma popolnoma zgorelo že v atmosferi.

Astronavti na ISS zaradi ponesrečenega prihoda ruskega progresa niso v nevarnosti. Že 19. junija naj bi jim nove zaloge pripeljalo ameriško plovilo. Vseeno so jim v nadzoru misije svetovali, naj varčujejo z viri.