Črna kronika

Senegalec ne priznava krivde za poskus umora

gt
8. 5. 2015, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na mariborskem okrožnem sodišču 36-letni senegalski državljan Mor Sow, ki začasno prebiva v Mariboru, ni priznal krivde za poskus uboja.

STA

Obtožnica ga bremeni, da je 2. februarja letos pred mariborskim lokalom Avenija z nožem napadel 32-letnega Mariborčana Aljaža Žarna. Policija ga je kmalu po dejanju sicer pridržala in Senegalec, ki v Mariboru živi s slovensko partnerico in ima dva otroka, je vse odtlej v priporu. Tožilstvo mu je v zameno za priznanje tokrat ponudilo sedem let in pol zapora, a se je odločil, da bo na sodnih obravnavah skušal dokazati, da je žrtev rasizma.

Za glavno obravnavo je sodnica Danila Dobčnik Šoštarič napovedala zaslišanje več prič, med drugim tudi napadenega Žarna, vendar je Sowov zagovornik Davor Ozmec predlagal še zaslišanje njegove partnerice Vesne Perovič, ki bi lahko povedala več o izpostavljenosti njegovega partnerja rasističnim izpadom in fizičnih napadih nanj že pred omenjenim dogodkom.

Policisti so v preiskavi ugotovili, da naj bi se obtoženi in žrtev sprla že v lokalu, vendar pa so kriminalisti Senegalca s kazensko ovadbo zaradi poskusa umora privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku mariborskega okrožnega sodišča. Mariborski policisti pa so, naključje ali ne, dva dneva zatem prijeli dva Mariborčana, ki sta skupaj s še dvema za zdaj neznanima sostorilcema okoli 23. ure zvečer pisala rasistične grafite po vzhodni, južni in zahodni strani objekta Mestne občine Maribor. Fotografije rasističnih grafitov, keltskih križev in svastike je obtoženčev odvetnik Ozmec prav tako priložil v dokazno gradivo.