Svet

Bruselj sprejel predlog za sporazum s Kosovom

STA
30. 4. 2015, 19.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Evropska komisija je danes sprejela predlog za stabilizacijsko-pridružitveni sporazum s Kosovom s ciljem, da začne veljati leta 2016. To je zelo dobra novica in še en pomemben korak Kosova na poti v EU, saj s tem sporazumom strani prvič vstopata v pogodbeno razmerje, je poudarila evropska poslanka Ulrike Lunaček, poročevalka za Kosovo.

vszi

EU je pogajanja s Kosovom o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu začela oktobra 2013. Komisijin predlog morajo potrditi članice unije in Evropski parlament.

Sporazum s Kosovom je drugačen od sporazumov z drugimi državami Zahodnega Balkana. Temelji na načelu statusne nevtralnosti, saj pet članic unije, Slovaška, Romunija, Španija, Ciper in Grčija, ne priznava neodvisnega Kosova.

Sporazum tako pokriva le tista področja, na katerih so članice suverenost prenesle na raven EU, v glavnem trgovino. Ratifikacija sporazuma v članicah ne bo potrebna, morajo pa potrditi predlog komisije.

Sedaj so na potezi članice, je poudarila Lunačkova in jih pozvala, naj sporazum potrdijo čim prej, najpozneje sredi tega leta. V tem primeru bi ga lahko Evropski parlament in Kosovo ratificirala jeseni, v letu 2016 pa bi lahko začel veljati.

Evropska poslanka izpostavlja, da je hiter potek tega procesa pomemben, saj bo sporazum močna spodbuda za izvajanje reform ter vir novih priložnosti za krepitev vezi Kosova s sosedami in stabilnosti v regiji.