Svet

Varufakis: Grčija je pripravljena na dogovor s posojilodajalci

STA
30. 4. 2015, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Grška vlada je pripravljena na dogovor z mednarodnimi partnerji, ki bo omogočil sprostitev preostanka mednarodne finančne pomoči, je danes dejal grški finančni minister Janis Varufakis. Atene naj bi po navedbah vladnega vira danes Evropski komisiji sicer posredovale seznam reform, pri čemer naj pri svojih stališčih ne bi odstopale od "rdeče niti".

Reuters

Na podlagi novic, ki prihajajo iz Aten, si je težko ustvariti natančno sliko, v kolikšni meri in pri čem so Atene pripravljene popustiti, jasno je le, da nujno potrebujejo svež denar in da bo vse predvolilne obljube zdajšnje vlade o koncu bolečega varčevanja in diktata t. i. trojke praktično nemogoče izpolniti.

Varufakis je v pogovoru za radio Sto Kokkino dejal, da so Atene pripravljene na dogovor. "Grška vlada je pripravljena na iskreno rešitev, ki bo sprostila finančno pomoč partnerjev in končala dušenje gospodarstva, ki sta ga ustvarila programa pomoči," je dejal.

Varufakis je na neformalnem zasedanju evrskih finančnih ministrov minuli konec tedna v Rigi precej razburil svoje kolege, premier Aleksis Cipras pa ga je nato postavil nekoliko 'na stran'. Preoblikoval je namreč ekipo uradnikov, ki vodijo ključna pogajanja z EU in Mednarodnim denarnim skladom, čeprav Varufakis vztraja, da je še vedno pristojen za ta pogajanja.

Grški pogajalci in predstavniki mednarodnih posojilodajalcev so v Parizu že sprožili nov krog pogovorov, ki naj bi trajali vsaj do nedelje. Strani že od februarja iščeta dogovor o reformah, ki jih morajo izpeljati Atene, če želijo dobiti preostanek finančne pomoči v višini 7,2 milijarde evrov.

Grčija naj bi sicer seznam reform posojilodajalcem posredovala danes, pri čemer naj ne bi odstopala od "rdeče niti", torej od zaščite delavcev in ohranjanja plač. Kot je dejal vir, si želijo dogovora, a brez varčevalnih "zločinov" proti grškemu ljudstvu.

V sredo so iz Aten sicer prišli znaki, da naj bi bili na nekaterih področjih pripravljeni popuščati, tudi pri pokojninah, privatizaciji in davkih.