Svet

Preiskava prizorišča strmoglavljenja malezijskega letala v Ukrajini končana

M.J.
30. 4. 2015, 15.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nizozemski in drugi mednarodni preiskovalci so končali preiskavo prizorišča strmoglavljenja malezijskega letala, ki je bilo lani sestreljeno nad vzhodno Ukrajino. Tako so končali zbiranje posmrtnih ostankov žrtev, v soboto pa naj bi na Nizozemsko prispelo še zadnje letalo s sedmimi krstami s posmrtnimi ostanki.

Reuters

"Storili smo vse, kar je bilo mogoče," je danes povedal vodja preiskovalne misije Pieter-Jaap Aalbersberg. Po njegovih navedbah so v zadnjih dveh tednih med preiskavami območja blizu kraja Petropavlivka našli še "številne dele teles". Petropavlivka se nahaja okrog deset kilometrov zahodno od Grabove, kamor je padla večina razbitin sestreljenega letala.

Našli so tudi večje število osebnih predmetov, kot so ure, potni listi in drugi dokumenti, ki imajo po besedah Aalbersberga veliko simbolično in čustveno vrednost za svojce žrtev. Pri tem pa ni izključil, da bi se lahko v "prihodnjih letih" našli novi posmrtni ostanki in razbitine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zahod je odgovornost za tragičen konec leta MH17 julija 2014 pripisal proruskim separatistom, ki naj bi letalo sestrelili z rusko raketo, kar pa ti zanikajo in krivdo pripisujejo nasprotni strani. Letalo je bilo sicer na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur. Umrlo je vseh 298 ljudi na krovu letala, večinoma Nizozemcev.