Svet

Umrl je akademik Vladimir Ibler

STA/M.J.
30. 4. 2015, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaški akademik, strokovnjak za mednarodno pravo Vladimir Ibler je umrl danes v 102. letu starosti v Zagrebu, je sporočila Hrvaška akademija znanosti in umetnosti (Hazu). Ibler je od začetka sodeloval pri reševanju vprašanja meje s Slovenijo, med drugim je bil lani v Haagu član hrvaške delegacije na ustni razpravi v arbitražnem postopku o meji.

STA

Ibler je bil najstarejši hrvaški akademik. V članstvo Hazu je bil povabljen leta 1977.

Rodil se je v Zagrebu leta 1913. Iz prava je doktoriral leta 1938, potem ko je študiral v Beogradu in Zagrebu. Od leta 1947 je gradil univerzitetno kariero, tudi v mednarodnih krogih, med drugim je bil predavatelj na podiplomskem študiju v Ljubljani. Bil je tudi dekan zagrebške pravne fakultete, upokojil se je leta 1983.

V središču njegovega delovanja je bilo mednarodno javno pravo, posebej pa mednarodno pravo morja in državne meje. Objavil je tudi več opaženih knjig, kot je bila Mednarodno pravo morja in Hrvaška leta 2001. Imel je tudi diplomatske izkušnje kot član različnih strokovnih delegacij še v času nekdanje Jugoslavije.

Od 90. let prejšnjega stoletja je sodeloval pri delu več strokovnih komisij za urejanje vprašanja meje s Slovenijo, bil je tudi svetovalec na hrvaškem zunanjem ministrstvu.

V nekaterih njegovih zadnjih pogovorih za hrvaške medije ni želel ugibati, katera stran ima več možnosti v postopku pred arbitražnim sodiščem v Haagu. Kot je ocenil, bi korektna odločitev arbitrov pomenila, "da ne morejo ustreči celotni zahtevi Slovenije, ki si želi morsko mejo, ki ne bo sredi Piranskega zaliva, temveč si želi veliko več morja od tistega, ki ji pripada".

Ibler je prejel več hrvaških državnih odlikovanj. Od akademika se bodo poslovili 6. maja na zagrebškem pokopališču.