Svet

Juncker svari Orbana naj takoj opusti načrte glede smrtne kazni

STA
30. 4. 2015, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes posvaril madžarskega premierja Viktorja Orbana, naj takoj opusti načrte za ponovno uvedbo smrtne kazni, sicer sledi "spopad". EU lahko v skrajnem primeru proti članici, ki krši temeljne vrednote, sproži člen 7 pogodbe EU, ki omogoča odvzem glasovalnih pravic.

Reuters

"O očitnih stvareh nam res ni treba razpravljati ... Gospod Orban naj takoj jasno pove, da tega ne namerava storiti. V nasprotnem primeru sledi spopad," je poudaril Juncker v odzivu na Orbanove izjave o ponovni uvedbi smrtne kazni.

Madžarski premier je v torek pozval k razpravi o ponovni uvedbi smrtne kazni na Madžarskem, češ da so veljavne kazni preblage. Orbanovo stališče analitiki pripisujejo slabitvi moči njegove stranke Fidesz na račun skrajno desnega Jobbika, ki podpira smrtno kazen.

V EU so že v torek poudarili, da je smrtna kazen v nasprotju s temeljnimi vrednotami unije. Danes je Juncker Orbanu, s katerim sta sicer člana iste evropske politične družine, posredoval še ostro politično sporočilo.

EU lahko v primeru sistematičnih groženj pravni državi ukrepa, tako da Evropska komisija najprej sproži dialog s problematično članico. Če ta ne prinese zadovoljive rešitve, pa lahko v skrajnem primeru sproži člen 7 pogodbe EU, imenovan tudi "jedrska bomba".

V skladu s členom 7 pogodbe o EU je mogoče v primeru resnih in vztrajnih kršitev vrednot EU v skrajnem primeru začasno odvzeti glasovalne pravice članici unije. A sprožitev tega člena je zapleten postopek in unija se zanj doslej še ni odločila.