Svet

Avstralija odločno v boj proti sintetičnemu mamilu ice

STA/G.G.
8. 4. 2015, 09.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Avstralija je zaskrbljena zaradi vedno večje uporabe sintetičnega mamila, kristaliziranega metamfetamina, bolj znanega kot crystal ali ice. Avstralski premier Tony Abbott je tako danes napovedal poseben akcijski načrt za boj proti temu mamilu. Ob tem je dodal, da dejstvo, da je to mamilo doseglo obrambne sile, kaže na obseg težave.

Nedavno je namreč  televizijski dokumentarec razkril, da to mamilo uživajo tudi v oporišču avstralske mornarice v Perthu.

"Kot državljan in starš sem zgrožen nad tem, kar se dogaja na naših cestah in domovih. Ice povzroča veliko hujšo odvisnost in škodo kot katero koli drugo mamilo. Gre za epidemijo mamila, kakršni še nismo bili priča," je po poročanju britanske medijske mreže BBC na novinarski konferenci dejal avstralski premier.

Kot je razkrilo poročilo pristojnih avstralskih oblasti, se je med letoma 2010 in 2013 v Avstraliji število tistih, ki so vsaj enkrat že poskusili omenjeno mamilo, več kot podvojilo.

Po letu 2013 so se razmere še poslabšale. Kar 60 odstotkov organiziranega kriminala v Avstraliji se financira prav prek prekupčevanja z omenjenim mamilom, katerega cena je v Avstraliji kar šestkrat višja kot npr. na Kitajskem.