Svet

V Franciji zaradi stavke kontrolorjev odpovedanih 40 odstotkov letov

STA / T.C.
8. 4. 2015, 08.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Franciji bo po napovedih tamkajšnje uprave za civilno letalstvo zaradi stavke kontrolorjev zračnega prometa danes odpovedanih približno 40 odstotkov vseh letov.

F.Alber

Kontrolorji nasprotujejo spremembam v organizaciji dela in zahtevajo nižjo upokojitveno starost. Ni še znano, ali bodo zaradi stavke odpovedani tudi prihodi in odhodi letov iz Slovenije.

Uprava je letalske družbe v torek pozvala, da za zagotavljanje minimalnih storitev odpovejo nekaj manj kot polovico vseh za sredo načrtovanih poletov, potnikom pa svetujejo, da se za informacije obrnejo na letalske družbe. Francoski letalski prevoznik Air France je ocenil, da bo danes opravil večino medcelinskih letov, medtem ko bo odpovedanih približno 40 odstotkov letov na srednjih linijah.

Arhiv Svet24

Sindikat kontrolorjev SNCTA, ki združuje približno 4000 oz. 41 odstotkov vseh francoskih kontrolorjev, je svoje člane pozval, da s stavko izrazijo nasprotovanje organizacijskim spremembam dela tudi med 16. in 18. aprilom in 29. aprilom ter 2. majem. Ob tem pa ne izključujejo možnosti, da se bo današnja stavka zavlekla tudi v četrtek.

Sindikat je s stavko grozil že dalj časa, vendar pa so jo prestavili zaradi nesreče letala družbe Germanwings, v kateri je umrlo 150 ljudi. Na svoji spletni strani je sindikat SNCTA odgovorne že pozval k takojšnjemu začetku pogajanja o odprtih vprašanjih glede organizacije dela in delovne dobe, medtem pa nasprotna stran poudarja, da želijo najprej doreči način in delovno skupino za prihodnja pogajanja.

Sindikat nasprotuje napovedanim organizacijskim spremembam dela, poleg tega pa zahteva, da se najnižja starostna meja za upokojitev kontrolorjev zračnega prometa zniža na 59 let.

airplane-pictures.net
Bo Air France zamujal tudi na Brniku?