Slovenija

Komunala Brežice konkurira branjevkam.

S.N.
8. 4. 2015, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Javno podjetje Komunala Brežice, ki mu tako vi kot podjetje, kjer ste zaposleni, plačuje komunalne storitve, bo zdaj stopilo v tržno gospodarstvo in konkuriralo tudi vašemu zaposlovalcu. Se tudi vam zdi, da je tukaj nekaj narobe?

arhiv svet24

Po lanskih volitvah v DZ so v občini Brežice mnogi z zaskrbljenostjo in žalostjo sprejeli dejstvo, da se mag. Andrej Vizjak ni uspel prebiti v parlament; dobrih osem mesecev po volitvah se jim bodo v žalosti pridružili tudi preostali, še posebej pa samostojni podjetniki, podjetja in njihovi zaposleni.

Če bi mag. Andrej Vizjak (p)ostal poslanec DZ, bi bilo vse drugače. Občino bi brez »prišepetavanja« vodil izvoljeni župan Ivan Molan in Javno podjetje Komunala Brežice bi opravljalo samo obvezne občinske gospodarske službe, zaradi katerih je bilo tudi ustanovljeno.

Konkurenca obrtnikom

Zakaj izpostavljamo mag. Andreja Vizjaka? Zato, ker je politik z bogato kariero, ker njegova beseda šteje in ker se je v dozdajšnjih nastopih izkazal kot goreč zagovornik ideje o širitvi dejavnosti Javnega podjetja Komunala Brežice. Navsezadnje, ker bi kot nekdanji minister za gospodarstvo moral znati ločiti med obveznimi občinskimi gospodarskimi službami in tržnim gospodarstvom.

Tako pa so se v Javnem podjetju Komunala Brežice odločili, da bodo stopili na področje tržnega gospodarstva, torej na področja, kjer bodo z zaledjem javnih sredstev neposredno konkurirali obrtnikom in podjetjem pa tudi branjevkam na tržnici. Branjevkam?! Ja, kaj drugega pa pomeni registracija »G 47.810 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z živili, pijačami in tobačnimi izdelki«?

Konkurirali bodo tudi pleskarjem, steklarjem, serviserjem elektronike, trgovcem z obutvijo …, spisek registriranih dejavnosti je tako dolg, da lahko sklepamo, da imajo namen konkurirati celotnemu gospodarstvu v občini Brežice, in to – ne pozabite – z zaledjem javnih sredstev.

arhiv svet24

Seveda bodo (in so že) skočili na noge, češ da so obvezne občinske gospodarske službe strogo (računovodsko) ločene od tržnih dejavnosti in da samo želijo občanom znižati življenjske stroške. Krasno, če je tako; torej ne bi smelo biti težav, da občina ustanovi ločeno podjetje, ki se bo samostojno potegovalo na trgu. Podjetje, ki si bo samo kupilo stroje in ostalo potrebno opremo, in ne bo uporabljalo opreme, kupljene z javnimi sredstvi za javne službe.

Povzdignili glas

Glas so prvi povzdignili v podjetju KOP in v boj poslali svojega sodelavca, nekdanjega direktorja in občinskega svetnika Stranke modernega centra (SMC) Staneta Tomšeta. Vse skupaj so zavili v celofan zaskrbljenosti zaradi povišanja cen komunalnih storitev, ki sicer veljajo že dve leti. Zanimivo, da do tega trenutka nihče ni čutil potrebe, da bi izpostavil to vprašanje.

Sicer pa drugače tudi niso (z)mogli, saj je že leta javna skrivnost, da imata podjetje KOP in občinska uprava ohlajene odnose in da sodelujeta samo še na področju, za katerega ima KOP koncesijo (vzdrževanje občinskih cest). Občanom je načeloma vseeno, kdo bo pobiral smeti in urejal občinske ceste; gre za javne službe. Nekdo bo pač izstavil račun in obračal milijone evrov; samo upajo lahko, da jih bo pravilno in gospodarno uporabil – in to je glavno vprašanje.

Upravljanja in vzdrževanja stavb in upravništva stanovanj in poslovnih prostorov z zaledjem javnih sredstev so se na Komunali že lotili … z zaledjem javnih sredstev in zelo nizko, morda celo dumpinško ceno … Te storitve na trgu ne ponuja le KOP, ampak tudi drugi ponudniki. Pri Komunali so začeli tudi izdajati svoje glasilo, v katerem tržijo oglasni prostor in tako neposredno (spet z zaledjem javnih sredstev) konkurirajo ostalim medijem.

Bo nenasitno Javno podjetje Komunala Brežice javna sredstva namenilo za javno cvetličarno, javno mizarsko delavnico, javno tiskarno? Morda pa bodo odprli javno picerijo in vam pico še toplo pripeljali na dom.

Arhiv Svet24