Svet

VIDEO: Beli policist streljal in umoril neoboroženega temnopoltega moškega

STA / T.C.
8. 4. 2015, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tožilci v North Charlestonu v ameriški zvezni državi Južna Karolina so v torek belega 33-letnega policista Michaela Slagerja obtožili umora 50-letnega temnopoltega Walterja Scotta.

Youtube

Slager je v soboto ustavil osebni avtomobil znamke mercedes benz zaradi razbite zadnje luči. Voznik je skušal zbežati, policist pa ga je stresel z elektrošokom.

To voznika ni ustavilo in je bežal naprej, dokler ga ni policist večkrat ustrelil v hrbet. Nato se je policist sprehodil do umirajočega, ga vklenil in nekaj minut stal ob njem. Na prizorišče sta kasneje prišla še dva policista, ki umirajočemu ali že umrlemu vozniku nista skušala ponuditi pomoči.

Policist je najprej lagal, da mu je osumljenec hotel odvzeti pištolo, v torek pa je prišel na dan video posnetek dogodka.

Zatem je policist po radijski povezavi sporočil, da je moral streljati, ker mu je osumljenec vzel elektrošoker. Slednjega je potem odvrgel blizu trupla. Svojo zgodbo je povedal policijskim kolegom in najbrž ne bi imel težav, če neznanec zločina ne bi posnel na telefon, posnetka pa posredoval medijem in tožilstvu.

Tožilstvo je policista aretiralo. "Nobenega dvoma ni, da je do aretacije prišlo zaradi videoposnetka," je povedal brat ustreljenega Anthony Scott. Ustreljeni je bil sicer stari znanec policije, saj so ga že večkrat aretirali, a večinoma zato, ker ni plačeval preživnine za svoje otroke.

Njegov brat je menil, da je skušal pobegniti policistu, ker je pričakoval novo aretacijo zaradi preživnin. Njegovi štirje otroci bodo zaradi incidenta dobili veliko preživnino od države Južna Karolina, po morebitni civilni tožbi pa še kaj od policista, ki mu grozi smrtna kazen.

Reuters

Policista Slagerja je v torek zapustil tudi njegov odvetnik David Aylor, ki je še v ponedeljek glasno trdil, da je bila ustrelitev osumljenca povsem upravičena, ker se je policist počutil ogroženega.

V ZDA policijskemu nasilju nad temnopoltimi in drugimi osumljenci posvečajo več pozornosti po lanskih nemirih zaradi smrti temnopoltih Michaela Browna v Fergusonu v Louisiani in Erica Garnerja na Staten Islandu v New Yorku.