Svet

FOTO: Nove vesti s Češke - strelec je bil na robu pameti!

M.J.
24. 2. 2015, 16.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V streljanju v restavraciji v kraju Uhersky Brod na jugovzhodu Češke je 62-letni storilec ubil osem ljudi, sedem moških in žensko, nato pa si je sodil sam. Po podatkih policije je bilo več ljudi ranjenih, ena oseba je v kritičnem stanju.

Denik / Jan Karasek

Napadalec je okoli poltretje ure popoldne vdrl v priljubljeno restavracijo Družba v mestu in začel brezglavo streljati okoli sebe. Izstrelil naj bi do 25 nabojev.

V času streljanja naj bi bilo v restavraciji po navedbah očividca, ki je bil takrat na stranišču, okoli 20 ljudi. Po streljanju je policija širšo okolico restavracije zaprla.

Župan mesta Patrick Kunčar je dejal, da je bil strelec domačin, ki je imel s seboj dva kosa strelnega orožja. Bil naj bi duševno moten, po napadu pa je storil samomor.

Denik / Jan Karasek

Da gre za dejanje motenega posameznika, je dejal tudi notranji minister Milan Chovanec, ki je izključil možnost, da bi šlo za teroristično dejanje. "Masakra ni bilo mogoče preprečiti," je zatrdil minister, ki je skupaj z načelnikom policije Tomašom Tuhyjem pripotoval na kraj dogodka.

Minister je obenem izpostavil, da je imel napadalec orožni list in da sedaj preiskujejo, kako je do njega prišel. Današnja tragedija po njegovem pred Čehe postavlja vprašanje, ali je res nujno, da imajo doma takšne količine orožja. Po statističnih podatkih so namreč leta 2013 legalno posedovali kar 761.000 pištol in pušk.

Tožilec Roman Kafka je dejal, da je bil napadalec 62-letni moški brez kriminalne preteklosti. Policija motiv še preiskuje, šlo pa naj bi za mešanico osebnih razlogov. O morebitnih psihičnih težavah napadalca se Kafka ni želel izrekati. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za psihično labilno osebo, ki pa ni iskala strokovne pomoči.

Denik / Jan Karasek

Češka zasebna televizija Prima je sporočila, da jo je pred napadom storilec poklical po telefonu in zahteval, da na glavni trg pošlje televizijsko ekipo. O tem so nato takoj obvestili policijo.

Po telefonu je dejal, da ga šikanirajo in da oblasti njegovih težav ne rešujejo, zato je zajel talce, da ima orožje in bo zadevo rešil na svoj način. Po besedah novinarja TV Prima Pavela Lebeduška ni povedal, kje je, samo dejal je, naj pošljejo ekipo na glavni trg.

Minister Chovanec je sicer kasneje pojasnil, da je napadalec televizijo dejansko poklical šele potem, ko je že pobil osem ljudi, in se zlagal, da zadržuje talce in da so ti še živi.

Poročajo, da je bil napadalec po poklicu električar, a zadnjih deset let brezposeln. Skrbel naj bi za svojo soprogo, sosedje pa so par opisali kot asocialen in čudaški. Soproga naj bi se sedaj zabarikadirala v hiši in policiji ne dovoli vstopa.

Uhersky Brod je mesto z okoli 18.000 prebivalci in leži kakih 300 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Prage ob meji s Slovaško.

Premier Bohuslav Sobotka je sporočil, da je ob tragičnem napadu šokiran.

Tiskovni predstavnik češkega predsednika Miloša Zemana pa je dejal, da ta ves čas spremlja razvoj dogodkov in je šokiran nad tem morilskim napadom.

Denik / Jan Karasek

X