Svet

V VS ZN besedna vojna med Zagrebom in Beogradom zaradi Šešlja

STA/M.J.
10. 12. 2014, 22.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na razpravi o delu haaškega sodišča v Varnostnem svetu ZN je danes prišlo do ostre izmenjave besed med predstavnikom Srbije in Hrvaške o haaškem obtožencu Vojislavu Šešlju, potem ko je glavni haaški tožilec Serge Brammertz ocenil, da bi mu bilo treba čim prej izreči sodbo.

STA

Brammertz je v razpravi ob predstavitvi rednega letnega poročila o delu in sodelovanju s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije dejal, da je Šešelj, ki so ga zaradi slabega zdravja novembra začasno izpustili iz pripora, s svojimi hujskaškimi govori v Srbiji izzval negativne odzive v sosednjih državah in mednarodni skupnosti.

Zato je po njegovi oceni nujno, da mu čim prej izrečejo sodbo. Razume tudi frustracije zaradi tega primera, saj je zadnja priča na sojenju nastopila julija 2010, sojenje pa se je končalo marca 2012. Zaradi Šešljevega nespoštovanja sodišču in žalitev žrtev pa je bilo po njegovih besedah tudi nujno, da je tožilstvo od sodnikov zahtevalo umik odločitve o začasni izpustitvi Šešlja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Stalni predstavnik Hrvaške pri ZN Vladimir Drobnjak je Brammertza pozval, naj zaradi Šešljevega sovražnega govora od haaških sodnikov zahteva, da čim prej umaknejo odločitev o njegovi izpustitvi.

Srbijo je obtožil, da ne želi razumeti resnosti primera, in poudaril, da pomeni izpustitev Šešlja, ki je obtožen vojnih zločinov nad nesrbskim prebivalstvom v BiH, na Hrvaškem in Vojvodini, žalitev za žrtve.

Izpostavil je resolucijo Evropskega parlamenta o Šešlju, v kateri so obsodili sovražni govor in hujskaštvo Šešlja ter od Beograda zahtevali, da to obsodi in ugotovi, ali je s tem kršil srbske zakone. Poudaril je, da ima Srbija kot članica ZN in država, ki želi postati članica EU, obvezo, da to stori. Spomnil je tudi, da je VS ZN pisal hrvaški predsednik Ivo Josipović, da bi ga opozoril na nesprejemljivo ravnanja Šešlja.

Srbski veleposlanik pri ZN Milan Milanović je medtem dejal, da "sovražni govor ni samo značilnost Srbije, ampak celotne regije", in znova zavrnil odgovornost Beograda za Šešljeve izjave.

Hrvaško je obtožil, da zlorablja primer Šešlja v politične namene pred predsedniškimi volitvami decembra, ter spomnil, da je Šešelj enake izjave dajal že na haaškem sodišču, a so ga kljub temu začasno izpustili.

"Izjave, ki jih daje Šešelj o Srbiji, se ne morejo pripisati srbski vladi. Destabilizacija regije ni v interesu Srbije. Mi spoštujemo civilizacijske vrednote in vladavino prava ter smo zavezani miru, stabilnosti in spravi," je dejal Milanović po poročanju srbske tiskovne agencije Beta.

Odnosi med Beogradom in Zagrebom so se po izpustitvi Šešlja poslabšali. Zaradi nezadovoljstva z odzivi srbskih oblasti na njegove izjave je hrvaški premier Zoran Milanović odpovedal udeležbo na srečanju voditeljev držav srednje in vzhodne Evrope s kitajskim premierjem Li Keqiangom 16. decembra. Danes so iz Zagreba sporočili, da se ga bo udeležila zunanja ministrica Vesna Pusić, ki pa je že dala vedeti, da dvostranskega srečanja s srbskim kolegom ne bo imela.