Slovenija

Iz Velike Britanije prihajajo priložnosti za slovensko gospodarstvo

M.J.
10. 12. 2014, 20.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Minuli torek in sredo je potekalo največje poslovno mreženje med srednje velikimi slovenskimi in britanskimi izvoznimi podjetji doslej: dogodek Bizz Opps. Srečanje se je odvijalo na pobudo Britansko-slovenske gospodarske zbornice in njenega direktorja Martina Logarja, ki gosti kar 22 britanskih podjetij.

Svet24
Minister Boris Koprivnikar kot učinkovit recept za omejevanje korupcijskih tveganj izpostavlja zlasti transparentnost.

Glavni cilj dogodka je ustvarjanje in utrditev poslovnih vezi med Veliko Britanijo in Slovenijo. Britanska podjetja prihajajo iz IT sektorja, področja svetovanja, inženiringa, logistike, hrane in živil, iz papirne industrije in farmacije.

Pestro poslovno povezovanje

Poslovni dogodek se je odvijal v znamenju obiska Ministra za javno upravo RS, sodelovanja dveh Gospodarskih zbornic iz regije Srednje in Vzhodne Evrope, dveh poslovnih zajtrkov, osmih ambasadorjev, 12-ih govorcev, 28-ih razstavljavcev, 103-h udeleženih slovenskih podjetij in vsega skupaj 122 načrtovanih 1-2-1 sestankov. V torek, 9. decembra, so imela prodajne nagovore britanska podjetja, danes, 10. decembra, pa sledijo prodajni nagovori slovenskih podjetij.

Gostom poslovnega zajtrka se je pridružil tudi minister za javno upravo g. Boris Koprivnikar

Dogodek so v hotelu Austria Trend Hotel Ljubljana otvorili gostje okrogle mize na poslovnem zajtrku, ki je potekal na temo »Slovenija – najbolj razvita država v regiji Srednje in Vzhodne Evrope«. Dogodek je bil namenjen predvsem orisu stanja slovenskega gospodarstva ter izpostavitvi dejstva, da je poslovno okolje v Sloveniji stimulativno oziroma brez konkretnih ovir za vzpostavitev franšiz, novih podjetij ali t.i. join venture naložb.
Številne predstavnike gospodarstva je pozdravil častni gost dogodka, minister za javno upravo g. Boris Koprivnikar, ki je izpostavil prizadevanja za zmanjšanje birokratskih preprek ter odpravo administrativnih ovir za izboljšanje poslovnega okolja. Slednje je pomembno tako za samo trgovanje kot tudi za vzpodbudo tujih investicij, k stimulativnemu poslovnemu okolju pa stremi celotna slovenska vlada, saj je ena izmed njenih prioritet tudi debirokratizacija poslovanja podjetij.

Številna uspešna slovenska podjetja z dobrimi praksami sodelovanja s tujino

Na okrogli mizi so sodelovali predstavniki podjetij, ki že aktivno sodelujejo s tujino. Iz Steklarne Hrastnik se je podjetnikom pridružil generalni direktor Andrej Božič, ki je spregovoril o njihovi izvozni usmeritvi. Andrej Mertelj, izvršni direktor podjetja Datalab, je v debati sodeloval iz vidika trgovanja s sodobnimi poslovno-informacijskimi tehnologijami, okrogli mizi pa je svoj doprinos dodal tudi generalni direktor podjetja MARG, Boštjan Bregar, ki z Veliko Britanijo posluje že nekaj časa in mu je zato področje zelo dobro poznano.

Tomaž Erjavec iz startup podjetij Doctrina in Oculus je s prisotnimi debatiral predvsem o tem, kako se je odločil oditi na svoje in kako posluje; Jernej Osterman, direktor hotela Austria Trend Hotel Ljubljana pa je spregovoril o hotelirskem videnju sklepanja poslov s tujino in Veliko Britanijo. Na okrogli mizi je sodeloval tudi Željko Sket iz podjetja Varsi. K razpravi je s svojimi izkušnjami prispeval še David Dobnik iz Čokoladnega Ateljeja Dobnik, ki je s slovenskim proizvodom prepričal Avstrijce in mu poslovanje čez mejo ni tuje.

Naložba v prihod angleških podjetij

Direktor Britansko-slovenske gospodarske zbornice Martin Logar pravi, da je zgodovinsko menjava med državama na relativno nizkem nivoju, predvsem zaradi nepoznavanja kultur in oddaljenosti tržišč: »Slovenska podjetja so pretežno vezana na gospodarstvo Nemčije in njej gospodarsko odvisnih držav, kot sta na primer Avstrija in Italija. Na drugi strani pa je angleško gospodarstvo in na splošno stabilnost trga Velike Britanije v porastu in ne stagnira, pa se ga na žalost strateško ne lotevamo. Da bi pritegnili pozornost angleških podjetij, ki prav tako ne poznajo Slovenije, smo se odločili, da s pomočjo njihovega zunanjega ministrstva (Foreging Commonwelth Office) in njihove notranje službe za pospeševanje trgovine (UK Trade & Investment) investiramo v prihod angleških podjetij, ki imajo interes po povezovanju s Slovenijo, v Slovenijo. Tako bomo odstranili tančico mistike in nepoznavanja.«.