Slovenija

Cerar: Vlada ni nikomur popustila, gre za dogovore s partnerji

STA/M.J.
10. 12. 2014, 21.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vlada ni nikomur popustila, tudi sindikatom ali gospodarstvu ne, pač pa gre za dogovarjanje, je na očitke glede zadnjih odločitev o nesprejetju davka na sladke pijače in nižanja povprečnin občinam danes v Mariboru dejal premier Miro Cerar. Dodal je, da manipulacije, ki se o tem pojavljajo v zadnjem času, presegajo že vsako mero.

STA, Mediaspeed

Cerar je zatrdil, da so tudi s sindikati vodili konstruktiven dialog, na trenutke sicer nekoliko napet, a so z njimi uspeli doseči skupno rešitev. Enako pričakuje, da se bo zgodilo z občinami, in upa, da bo tudi vodstvo gospodarske zbornice spoznalo, da lahko tudi z njimi najdejo primerne rešitve, če bodo le sposobni dokazati, da so zmožni dialoga.

Kot je dejal, vsak dan dokazujejo, da je skozi socialni dialog in dialog s partnerji mogoče najti rešitve, ne pa tako, da nekdo postavlja ultimate, ali z neresnicami o tem, kaj se dogaja, zavaja javnost. Prepričan je, da bo ta vlada dosegla tiste javnofinančne učinke, ki jih mora Slovenija doseči zaradi sebe in zaradi zavez, ki jih je dala Evropski uniji. Predvsem pa zato, da bomo vzpostavili stabilno finančno okolje, ki bo omogočilo razvoj gospodarstva in posledično tudi višjo stopnjo blagostanja.

Premier je še povedal, da bo četrtkova seja vlade pomembna, saj bodo na njej zaokrožili nekatere temeljne usmeritve v zvezi s proračunom za naslednje leto. A do rebalansa bo prišlo šele v januarju, zato pogajanja z občinami in drugimi segmenti družbe še vedno potekajo. Vlada išče rešitve, ki bodo konstruktivne in ne bodo nikogar pahnile pod rob preživetja oziroma normalnega delovanja, ki pa bodo hkrati omogočile, da preživi tudi država.

"Ne vem, ali se predstavniki gospodarske zbornice ali kdo drug, ki na nek divji način kritizirajo vlado, zavedajo, v kakšno stanje je bila ta država pripeljana. Vlada se s tem ukvarja več kot dva meseca. Menim, da zelo učinkovito, in mislim, da moramo samo skupaj nadaljevati po tej poti," je dejal Cerar.

Po njegovem prepričanju ravno to, da jim je uspelo doseči dogovor s sindikati javnega sektorja in predstavniki študentske organizacije, kaže na to, kako se lahko z dialogom najdejo rešitve. Zdaj se dogovarjajo z občinami in prepričan je, da bodo pogajalci tudi tukaj dosegli konstruktivne rešitve. Predvsem pa se bodo morali v naslednjem letu posvetiti glavnemu poslanstvu te vlade - projektom, ki bodo Slovenijo pognali v nadaljnji razvoj, je dejal Cerar.

Predsednik vlade je ob tem tudi zavrnil namigovanja o tem, da naj bi vlada razmišljala o novem dvigu davka na dodano vrednost za pol odstotne točke. Kot je dejal, mu za zdaj ni znana nobena razprava, ki bi bila namenjena kakršnemu koli dodatnemu dvigu DDV.