Svet

Kličko ne bo kandidiral na predsedniških volitvah v Ukrajini

STA/M.J.
29. 3. 2014, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ukrajini opozicijski voditelj Vitalij Kličko ne bo kandidiral na prihajajočih predčasnih predsedniških volitvah, ki bodo 25. maja. Nekdanji boksarski prvak je danes v Kijevu dejal, da se je odrekel kandidaturi in da bo podprl proevropskega "čokoladnega barona" Petra Porošenka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Predlagati moramo enega kandidata, ki bo predstavljal demokratične sile. Ta kandidat pa mora uživati kar največjo podporo javnosti. Po mojem mnenju je trenutno to Petro Porošenko," je Kličko dejal na kongresu svoje stranke stranke Udar in pozval vse opozicijske sile, naj podprejo Porošenka.

Dva meseca pred volitvami ima Porošenko glede na javnomnenjske raziskave precejšnjo prednost pred nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko, ki bo prav tako kandidirala. Porošenka bi podprla četrtina volivcev.

Kličko je danes obenem napovedal, da se bo 25. maja na županskih volitvah, ki bodo potekale istočasno s predsedniškimi, potegoval za položaj župana ukrajinske prestolnice Kijev. "Kijev želim spremeniti v pravo evropsko mesto," je dejal Kličko.

Nekdanji boksarski prvak, ki se zavzema za tesnejše vezi med Ukrajino in Evropsko unijo, je bil eden od glavnih voditeljev brutalnih uličnih protestov, ki so z oblasti odnesli proruskega predsednika Viktorja Janukoviča. Kličko je veljal za morebitnega Janukovičevega naslednika, a ga najnovejše javnomnenjske raziskave uvrščajo na drugo mesto za Porošenkom z devetimi odstotki glasov.

Porošenko, ki je edini znani ukrajinski tajkun, ki se je pridružil protestom v Kijevu, se je sicer danes udeležil kongresa stranke Udar. Delegati te stranke naj bi še danes glasovali o podpori njegovi kandidaturi.

Porošenko je sicer lastnik slaščičarskega velikana Roshen, zaradi česar se ga je prijel vzdevek čokoladni baron. Nekdanji minister za gospodarstvo ima pod palcem 1,4 milijarde evrov in sodi med deset najbogatejših Ukrajincev. Tako kot številni drugi oligarhi je obogatel po razpadu Sovjetske zveze v 90. letih prejšnjega stoletja.