Slovenija

Pridelek poljščin lani manjši za 16 odstotkov

STA/M.J.
29. 3. 2014, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pridelek poljščin je bil lani v primerjavi s predhodnim letom manjši za 16 odstotkov, medtem ko je pridelek trajnega travinja upadel za deset odstotkov, kažejo podatki državnega statističnega urada. Krompir je lani zelo slabo obrodil, pridelovalci so ga pospravili skupno 62.000 ton, kar je za petino manj kot leta 2012 in najmanj v dvajsetih letih.

Črt Kaker

Pridelek večine strnih žit je bil lani manjši kot v letu prej, deloma zaradi manjše površine, deloma zaradi neugodnih vremenskih razmer v času vegetacije.

Pridelek pšenice in pire je bil s 138.000 tonami več kot za četrtino manjši, pridelek ječmena s 69.000 tonami pa skoraj za petino manjši od pridelkov, doseženih v predhodnem za pridelek strnih žit zelo ugodnem letu.

Vročina in pomanjkanje vode v poletnih mesecih lanskega leta sta zelo slabo vplivala na pridelek koruznega zrnja, saj je bil ta s 227.000 tonami skoraj za petino manjši kot v prejšnjem, za pridelek te pri nas najbolj razširjene poljščine tudi neugodnem letu.

Neugodne vremenske razmere so lani slabo vplivale tudi na pridelek industrijskih rastlin, tako oljnic kot hmelja. Na za petino večji površini z oljno ogrščico kot v letu 2012 je bil dosežen za desetino manjši količinski pridelek. Podatek o povprečnem pridelku z 0,5 tone na hektar kaže, da je bila ta letina oljnih buč najslabša v zadnjih dvajsetih letih.

Slovenski hmeljarji so lani s približno enake površine kot pred enim letom pospravili skoraj za desetino manj hmelja. Povprečni hektarski pridelek hmelja je bil z 1,1 tone za petino manjši od zadnjega desetletnega povprečnega hektarskega pridelka.

Podatki o zeleni krmi v letu 2013, pridelani na njivah, kažejo, da je bil pridelek teh rastlin še nekoliko slabši od pridelka v predhodnem za te krmne rastline tudi zelo neugodnem letu. Povprečni pridelek silažne koruze na hektar - ta je bil 29,7 tone - je bil najmanjši v zadnjih dvajsetih letih.

V intenzivnih sadovnjakih je bilo lani pridelanega skupno več kot za petino več sadja kot v prejšnjem letu, za pridelek sadja slabim letom. Skupni pridelek jabolk je bil s 70.000 tonami za desetino manjši od povprečnega količinskega pridelka v zadnjih desetih letih.

Pridelek druge v intenzivnih sadovnjakih najbolj razširjene sadne vrste, breskev in nektarin, je bil s 5573 tonami za tretjino manjši od povprečne količine pridelka tega sadja v zadnjem desetletnem obdobju. Tudi povprečni hektarski pridelki posameznih sadnih vrst kažejo, da je bila letina lani prej povprečna kot dobra, pojasnjujejo na statističnem uradu.

Oljkarji so lani pospravili še enkrat večji pridelek oljk kot v letu 2012. Povprečni pridelek na hektar - ta je znašal 1,6 tone - je bil še enkrat večji od pridelka v predhodnem letu, hkrati pa skoraj za četrtino manjši od povprečnega hektarskega pridelka zadnjih desetih letih.

V ekstenzivnih sadovnjakih so, po začasnih podatkih, razen marelic vse sadne vrste obrodile boljše kot leto prej.

Po končnih statističnih podatkih je bil skupni pridelek grozdja lani za 8,5 odstotka večji od pridelka, doseženega v letu 2012, in hkrati za več kot za desetino manjši od povprečne količine pridelka grozdja v zadnjih desetih letih.