Slovenija

V testeninah našli pesticide - tu je seznam!

N.J.
29. 3. 2014, 08.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Novica, da so v testeninah številnih proizvajalcev našli sledi strupenih pesticidov, je močno prizadela predvsem Italijane, pa tudi vse druge oboževalce mediteranske hrane. Predstavljamo vam seznam testenin s škodljivimi snovmi.

Arhiv Svet24

Raziskava, ki jo je izvedla švicarska televizija v sodelovanju z revijo 'Bon à savoir' je pokazala, da šageti številnih proizvajalcev vsebujejo pesticide, ki so zelo škodljivi zdravju. Spornih je bilo kar 7 izmed 15 analiziranih. Med sedmimi znamkami špagetov, ki vsebujejo pesticide, so 4 italijanske in 3 švicarske.

Med italijanskimi (vzeli so vzorce testenin, ki se prodajajo v italijanskih trgovinah Coop) so testenine znamk CombinoRegganoBarilla in La Pasta di Flavio. Omenjene testenine vsebujejo sledi pirimifos metila, sicer nevrotoksina, ki ga kot insekticid uporabljajo za hranjenje zrn in moke v silosih.

Nobenih sledi spornih snovi ni bilo v testeninah De Cecco, Garofalo in v vseh polnozrnatih testeninah Barilla. Med švicarskimi znamkami, ki prodajajo sporne testenine, so v testeninah znamke Qualité & Prix  našli tudi sledi cipermetrina, insekticida, ki ga uporabljajo pri pridelavi žitaric, bombaža in kave ter drugih rastlinah. Cipermetrin lahko povzroča draženje kože in oči, če pride v stik z njimi, na dihala, prebavni sistem, v velikih količinah pa tudi smrt. Pri dermalni absorbciji lahko oseba doživi tudi epileptične napade, omotico, povzroči pa lahko tudi alergijske reakcije, pekoč občutek in mravljinčenje na mestu izpostavljenosti tej snovi.