Slovenija

Vaši prihranki v Avstriji niso več varni

Žiga Kariž/M.J.
29. 3. 2014, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Avstrija bo morala našemu Dursu avtomatično poročati o obrestih, ki so se natekle na račune Slovencev. Tako odrejajo nova pravila EU.

Profimedia

Že dolgo ne velja več, da imajo v tujini račune odprte le tajkuni in tisti, ki se preživljajo s kriminalom. Vse več je tudi družin, ki so se iz različnih razlogov odločile skriti svoje prihranke pred državo. Nekateri zgolj zato, ker ne zaupajo slovenskim bankam, drugi, ker jim gre na živce, da država natančno ve, koliko denarja imajo, tretji ne želijo, da bi jim država denar zasegla, četrti bi sicer zaradi prihrankov izgubili pravice iz javnih sredstev. Razlogov je torej več kot dovolj.

Zakoni sicer predvidevajo, da mora vsak, ki v tujini odpre račun, to javiti tudi državi, sicer plača kazen, ki lahko znaša od 200 pa do 1200 evrov. A marsikdo tega ne spoštuje.

Večina držav sicer o obrestih, ki se nabirajo na tujih računih, avtomatično obvešča našo davčno upravo, a ne Avstrija. Da bi dobili te podatke, morajo naši davčni organi posebej zaprositi avstrijske. Kot so nam povedali, na davčni upravi to storijo, če za nekoga sumijo, da je »rizičen«, če prejmejo prijavo ali drugače dobijo informacijo o obstoju računa v tujini ali pa to ugotovijo pri davčnem nadzoru.

Po podatkih, ki jih ima davčna uprava, ima v Avstriji račune odprtih 1912 fizičnih in 517 pravnih oseb. A zagotovo se bo njihova baza podatkov močno popravila v naslednjem letu in pol, saj bodo morali Avstrijci po novih pravilih, ki jih je po več letih usklajevanj sprejela EU, podatke o natečenih obrestih na računih Slovencev od 1. 1. 2016 naši državi posredovati avtomatično. Obresti od prihrankov v Avstriji so sicer obdavčene bolj kot pa tiste v Sloveniji. V Sloveniji bi tako plačali 25 odstotkov davka, v Avstriji pa kar 35 odstotkov.

Od tega država Slovenija dobi 75 odstotkov, 25 odstotkov pa zadrži Avstrija. V letu 2011 je Slovenija od Avstrije iz tega naslova prejela 1,42 milijona evrov, leta 2012 pa kar 2.032.636,75 evra, kar pomeni, da Slovenci svoje prihranke pridno selimo čez severno mejo. Koliko je slovenskih prihrankov v Avstriji, lahko na podlagi teh podatkov le grobo ocenimo, saj ne vemo, kako so obrestovani. A če smo radodarni in rečemo, da so Slovenci za svoje prihranke v Avstriji v povprečju prejeli 2 odstotka obresti, bi to pomenilo, da je na drugi strani Alp kar okoli 357 milijonov evrov.